ApărareȘtiri

VIDEO. Raytheon: România devine a patra țară NATO care achiziționează racheta antinavă NSM

Sistem de apărare de coastă Naval Strike Missile (Raytheon)

România devine a patra țară NATO – după Statele Unite, Norvegia și Polonia – care achiziționează racheta antinavă Naval Strike Missile (NSM), a anunțat producătorul american de armament Raytheon, subliniind că acest sistem de apărare de coastă va consolida avantajul defensiv al țării noastre împotriva țintelor maritime sofisticate.

„România face un nou salt înainte în eforturile sale de modernizare militară”, a declarat Kim Ernzen, vicepreședinte al departamentului Naval Power la Raytheon Missiles & Defense, cel mai mare producător de rachete din lume, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul companiei.

„România se va alătura acum Forțelor Navale ale SUA și altor doi aliați NATO în ceea ce privește utilizarea acestei rachete de croazieră anti-navă de ultimă generație”, a adăugat reprezentantul firmei americane.

Racheta Naval Strike Missile (NSM), fabricată de Raytheon Missiles & Defense, în parteneriat cu norvegienii de la Kongsberg, are o rază de acțiune de peste 100 de mile marine (185 km).

Potrivit producătorului, Naval Strike Missile include o serie de caracteristici și tehnologii avansate, precum:
– zboară la altitudini foarte mici și poate urmări contorul terenului, caracteristică deosebit de importantă pentru România, având în vedere topografiei diversă;
– capul de dirijare pasiv menține racheta orientată spre țintă și nu alertează inamicul, lucru care reduce drastic timpul de reacție al adversarului;
– focosul programabil se activează numai atunci când este foarte aproape de ținta selectată;
– tehnologia de recunoaștere a țintelor reduce riscul producerii unor daune colaterale;
– racheta este rezistentă la contramăsuri electronice;
– este proiectată să opereze în zone în care semnalul GPS este bruiat;
– poate păcăli sisteme avansate de apărare;
– nu necesită un radar specific, doar un senzor care să furnizeze date pentru direcționarea rachetei;
– poate fi lansată de pe diverse platforme, atât terestre, cât și navale.

„România primește o tehnologie defensivă de generația a cincea cu NSM – un sistem de rachete antinavă de croazieră complet dezvoltat, complet operațional”, a declarat Mike Ellison, lider al departamentului pentru Cerințe și Capabilități în cadrul Raytheon Missiles & Defense.

„Datorită designului și a capacităților sale de zbor la altitudini mici, NSM poate evita detectarea și urmărirea în orice mediu. Este foarte avansată, extrem de capabilă, extrem de manevrabilă și extrem de precisă,” a explicat Ellison.

La finalul lunii aprilie, Ministerul Apărării Naționale a anunțat semnarea acordului de tip ”guvern la guvern” cu Statele Unite, aferent programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), ce are la bază rachete Naval Strike Missile (NSM).

Costurile programului de înzestrare sunt estimate la 286 milioane de dolari (fără TVA), urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

Potrivit termenilor contractului, echipamentele urmează să fie livrate României până în trimestrul IV al anului 2024.

De asemenea, programul de înzestrare cuprinde și obligativitatea constituirii unui capacități de producție și realizare a mentenanței la nivelul unui operator economic din industria românească de apărare. Operatorul economic național este obligat să asigure menținerea capacității de producție și mentenanță pe întreaga durată de viață a sistemelor.

Totuși, așa cum am mai relatat anterior, programul SIML, început în anul 2018, nu a fost unul lipsit de controverse și întârzieri.

Achiziția bateriilor de coastă are rolul de întări protecția coastelor României, țara noastră intenționând să cheltuiască 9,8 miliarde de euro până în 2026 pentru consolidarea capacităților defensive.

Proiectată pentru a spori puterea de foc a vaselor de război ușoare, Forțele Navale ale SUA au selectat, în 2018, racheta Naval Strike Missile pentru a echipa navele de luptă destinate zonelor de coastă (LCS) și viitoarele fregate din clasa Constellation – programul FFG(X).

De asemenea, Corpul Pușcașilor Marini va folosi rachete antinavă NSM pentru contracararea expansiunii chineze în Pacific, iar pe post de lansatoare ar putea folosi sisteme HIMARS, un tip de echipament care se va afla și în dotarea armatei române.

România nu va fi prima țară europeană care utilizează rachetele antinavă NSM pe post de baterie de coastă.  Forțele de apărare de coastă din Polonia utilizează baterii cu rachete NSM încă din 2013.

De altfel, un detașament al Forțelor Navale Poloneze, cu un sistem mobil de rachete sol-navă NSM „Kongsberg”, a participat la exercițiul „Sea Shield 21”, desfășurat în luna martie în România. Cu această ocazie, militarii români au avut oporunitatea să se familiarizeze cu acest sistem antinavă.