ApărareȘtiri

Raytheon: Primul sistem Patriot românesc, livrat într-un timp în care, în mod normal, abia era finalizat în fabrică

Sistem de apărarea antiaerian și anti-rachetă Patriot (MApN)

Compania Raytheon Missiles & Defense anunță că a reușit să livreze prima unitate Patriot destinată României într-un interval de timp în care, în mod normal, abia era finalizată fabricarea sistemului.

Echipa Patriot România a finalizat două etape importante în perioada pandemiei de coronavirus, lucru ce a necesitat luarea mai multor măsuri sanitare cu scopul asigurării siguranței angajaților Raytheon care au sosit în țară pentru efectuarea fazei de livrare a primei unități Patriot.

Concret, echipa a realizat integrarea de sistem și livrarea, sau SICO – adică, asamblarea sistemului în prezența autorităților române, cât și demonstrația de funcționare a acestuia, informează Raytheon într-un comunicat.

Patrick Griffin, manager de program, a declarat că ”lucrurile au mers foarte bine în acest an și acest lucru se datorează mai ales echipei pe care o avem”.

”Toată lumea și-a îndeplinit atribuțiile impecabil, acesta este un fapt.”

Procesul a inclus prezentarea sistemului către operatorii care urmează să-l manevreze și demonstrații ale modului de utilizare a unității de foc – o etapă care, în mod normal, durează 12 săptămâni, a fost finalizată în numai zece săptămâni. Totodată, cu ocazia Zilei Apărării Antiaeriene, pe 19 septembrie, echipa Raytheon a făcut o demonstrație a sistemului în prezența premierul și ministrul Apărării

Au urmat demonstrații practice în poligonul militar. Alături de militarii români, membrii echipei au demonstrat modul în care sistemul Patriot comunică în cadrul liniei de comandă și participă astfel la un proces decizional mai bine informat, de la monitorizare până la comanda de acțiune.

”Armata și cetățenii României au avut încredere în Raytheon Missiles & Defense, iar noi ne-am conformat întocmai”, subliniază Griffin.

”Suntem foarte bucuroși, totul a mers foarte bine”, a mai spus oficialul de la Raytheon.

Griffin a explicat că sistemul Patriot împotriva amenințărilor aeriene ”este interoperabil cu toate structurile NATO existente”.

”Aceasta a fost o achiziție inteligentă care le protejează granițele și le permite să răspundă obligațiilor asumate față de NATO”, a completat el.

Echipa Patriot România a reușit să îmbunătățească procesul de construire și livrare a primului sistem Patriot comandat de Guvernul de la București, aceste schimbări reducând cu un an întregul proces, în pofida dificultăților cauzate de pandemie.

Semnat în noiembrie 2017, valoarea acordului interguvernamental între Washington și București pentru achiziția a șapte baterii Patriot se ridică la 3,9 miliarde de dolari (fără TVA), iar primul sistem de rachete sol-aer Patriot a fost livrat României în septembrie 2020.

Țara noastră a cumpărat șapte unități de tragere Patriot, în configurația 3+, cu șapte radare AN/MPQ-65, șapte stații de control, 28 de sisteme de lansare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) și 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE).

Tranzacția româno-americană de tip ”guvern la guvern” nu include niciun fel de obligații de offset, astfel că participarea industriei românești la programul de înzestrare cu sisteme Patriot este una redusă, în special comparativ cu Polonia, care a purtat negocieri îndelungate pentru a obține condiții avantajoase pentru propria industrie.