ApărareȘtiri

Putin: Rusia va folosi “voluntari” din Orientul Mijlociu împotriva Ucrainei/ Străinii care luptă de partea Kievului sunt mercenari

Președintele rus Vladimir Putin a dat vineri undă verde pentru ca până la 16.000 de “voluntari” din Orientul Mijlociu să fie dislocați alături de rebelii pro-ruși pentru a lupta în Ucraina. Pe de altă parte, Moscova susține că voluntarii europeni care luptă de partea Kievului sunt “mercenari”, astfel că țările NATO sunt complice la “crime de război”, informează agenția TASS.

“În ceea ce privește strângerea mercenarilor din toată lumea și trimiterea lor în Ucraina, vedem că nu se ascund, sponsorii occidentali ai Ucrainei, regimul ucrainean nu o ascund, o fac deschis, nesocotind toate normele internaționale”, a declarat Vladimir Putin la întâlnirea cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

“Prin urmare, dacă observăm că există oameni care doresc, pe bază de voluntariat, nu pentru bani, să vină să ajute oamenii care locuiesc în Donbass, atunci trebuie să le dăm ce vor și să-i ajutăm să ajungă în zona de război”, afirmat Putin, după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a prezentat un raport pe această temă.

Șoigu a relatat că au fost primite numeroase cereri din partea voluntarilor din alte țări care ar dori să vină în republicile separatiste pro-ruse pentru a participa la ceea ce ei consideră a fi o mișcare de eliberare. Cel mai mare număr de cereri a venit din țările din Orientul Mijlociu – peste 16.000.

“Și, desigur, considerăm că este corect să răspundem pozitiv solicitărilor, mai ales că aceste cereri nu sunt pentru bani, ci este adevărata dorință a acestor oameni. Pe mulți dintre ei îi cunoaștem, au ajutat în lupta împotriva ISIS”, a precizat ministrul.

Șoigu a propus, de asemenea, echiparea separatiștilor pro-ruși din Ucraina cu sistemele de rachete antitanc occidentale capturate de la armata ucraineană.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat printr-un mesaj video în care a afirmat că „bătuși din Siria” vor veni să ucidă oameni „într-o țară străină”.

Oficiali americani, citați de The Wall Street Journal, o indicat că Moscova a recrutat recent luptători din Siria, în speranța că expertiza lor în războiul urban poate ajuta Rusia să ocupe Kievul și să dea o lovitură devastatoare guvernului ucrainean, relatează BBC News.

Presa internațională a relatat că luptătorii din Orientul Mijlociu recrutați de Rusia nu vor lupta chiar gratis în Ucraina. Ali Jafar Askar, un membru al miliției irakiene Asaib Ahl al-Haq, a declarat agenției japoneze de știri Nikkei că i s-au oferit 400 de dolari pe săptămână pentru a lupta în armata rusă. „Acum este momentul să luptăm cu imperialismul și să-l înfrângem”, a spus el, exprimându-și interesul de a se alătura conflictului din Europa.

Mohammed al-Saqir, în vârstă de 40 de ani, membru al unei alte miliții irakiene, a spus că a primit și el o ofertă similară.

Pe de altă parte, la finalul săptămânii trecute, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, afirma că statele membre NATO devin complice la crimele de război din Ucraina pentru că  permit trimiterea de “mercenari” în această țară, informează TASS.

Ucraina a anunțat că mii de cetățeni străini din diverse țări occidentale, inclusiv foști sau actuali militari, au sosit în Ucraina pentru a lupta împotriva armatei ruse.  Zelenski a afirmat recent că 16.000 de străini s-au oferit voluntari pentru această cauză, parte a ceea ce el a numit „legiunea internațională”.