ApărareȘtiri

Putin: Lenin a creat Ucraina modernă smulgând teritorii din Rusia

Vladimir Putin (Mikhail Klimentyev/ Serviciul de presă al președintelui Federației Ruse/TASS)

Liderul sovietic Vladimir Lenin și asociații săi au creat Ucraina modernă smulgând teritorii din Rusia, a declarat președintele de la Moscova, Vladimir Putin, în cadrul unui discursul televizat adresat cetățenilor, inform agenția de știri Tass.

Liderul de la Kremlin a subliniat că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia comunistă și a subliniat că Ucraina pentru Federația Rusă nu este doar o țară vecină, este o parte integrantă a propriei istorii și culturii sale.

Ucraina poate fi numită „numit după Vladimir Ilici Lenin”, el este autorul acesteia, a adăugat Putin. Potrivit președintelui, în timpul creării URSS, bolșevicii au satisfăcut orice „dorință” a naționaliștilor pentru a rămâne la putere cu orice preț.

„Acest proces a început aproape imediat după revoluția din 1917, iar Lenin și asociații săi au făcut-o într-un mod foarte nepoliticos față de Rusia însăși – prin separarea, ruperea de ea o parte din propriile sale teritorii istorice”, a explicat președintele rus.

Liderul de la Moscova a adăugat că „în ajunul și după Marele Război Patriotic, Stalin a anexat la URSS și a transferat Ucrainei niște pământuri ce aparțineau anterior Poloniei, României și Ungariei”.

Analiză Umbrela Strategică: Războiul Rusia vs. Ucraina în termeni statistici. Ce arme ar putea crea cele mai mari probleme armatei ruse?

Vladimir Putin a afirmat că situația din regiunea pro-rusă Donbass a devenit critică și a indicat că intenționează să recunoască independența republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Vladimir Putin a reluat și mitul Rusiei, o ”cetate asediată” înconjurată de inamici – reali sau presupuși, afirmând că are dovezi directe că acțiunile agresive ale Ucrainei privind fosta regiune ucraineană Crimeea sunt efectuate cu sprijinul serviciilor de informații străine.

„În martie 2021, Ucraina a adoptat o nouă strategie militară. Acest document este aproape în întregime dedicat confruntării cu Rusia, urmărește atragerea statelor străine într-un conflict cu țara noastră”, a afirmat liderul de la Kremlin, care a acuzat Ucraina că organizează rețele teroriste în Crimeea și Donbass.

Liderul de la Moscova a numit o potențială aderare a Kievului la NATO o amenințare directă la adresa securității Rusiei, adăugând că Ucraina va servi drept o rampă de lansare pentru un atac NATO împotriva Rusiei.

Nu este prima dată când Putin nega existența statului ucrainean. În luna iulie a anului trecut, în cadrul unui eseu intitulat ”despre unitatea rușilor și ucrainenilor”, liderul de la Kremlin afirma că rușii și ucrainenii sunt de fapt ”un singur popor”, iar ”o mare parte din Ucraina modernă ocupă ținuturi istorice rusești”. Mai mult, liderul de la Kremlin sublinia că ”Kievul pur și simplu nu are nevoie de Donbas!”.

În cadrul eseului, Vladimir Putin a menționat succint și trei foste teritorii românești (Basarabia Bucovina de Nord și Insula Șerpilor). Potrivit liderului Rusiei, Basarabia și Bucovina de Nord „au fost ocupate” de România în 1918.

Liderul de la Kremlin a fost acuzat în repetate rânduri că se folosește în mod oportunist de istorie pentru a justifica visurile imperiale și vindicative ale Moscovei.

Narațiunea prezentată de Putin ignoră complet existența Republicii Populare Ucrainene din perioada 1917-1920, care a stăpânit o mare parte din teritoriul actualei Ucraine (fără Bucovina și sudul Basarabiei) înainte de a fi invadată de Uniunea Sovietică condusă de Vladimir Lenin.