IntelligenceȘtiri

PSRM pretinde scuze oficiale de la conducerea României după ce Aurescu a vorbit despre inexistența limbii moldoveneşti

Igor Dodon (TVR Moldova)

Partidul Socialiștilor (PSRM), formațiune condusă de Igor Dodon, pretinde scuze oficiale din partea conducerii României după ce ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, a cerut Ucrainei să recunoască limba moldovenească drept ”inexistentă”.

Formațiunea lui Dodon susține că declarația lui Aurescu ”reflectă direcția clară a politicii externe a României care urmărește suprimarea identității naționale a poporului moldovenesc” și ”strategia pe termen lung de absorbție a Republicii Moldova independente”.

”Partidul Socialiștilor solicită conducerii României să-și aducă scuzele oficiale și să dezavueze declarațiile ministrului afacerilor externe”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al formațiunii.

Socialiștii mai afirmă că ”etnonimul «poporul moldovenesc» și glotonimul «limba moldovenească» au apărut cu câteva secole mai devreme decât definițiile «popor român» și «limba română»”.

Partidul lui Dodon uită să menționeze că Declarația de Independență a țării, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română. Trei ani mai târziu, Constituția Republicii Moldova, votată de către Parlament  dominat de agrarienii şi socialiştii, stabilește că limba de stat se numește „moldovenească”.

Însă, pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a decis că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea „moldovenească”.

Nu este pentru pentru prima dată când socialiștii lui Dodon se erijează în apărătorii așa-zisei „limbi moldovenești”. „Noi vom lupta pentru limba moldovenească. Dacă va trebui, vom scoate toată țara”, a afirmat Dodon într-un mesaj pe Facebook, pe data de 27 aprilie, scris în prima parte în limba rusă, iar limba de stat a țării fiind plasată pe poziția secundă.

În noiembrie 2020, deputații socialiști Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea și Bodgan Țîrdea au propus o inițiativă care prevede și reducerea orelor de transmitere a programelor audiovizuale locale în limba de stat, adică în limba română, de la 80% la 60%.