• DESPRE NOI
 • CONTACT
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Previziuni despre peisajul tehnologic în 2020: Temerile privind dilemele etice generate de dezvoltarea IA depășesc entuziasmul legat de noile oportunități în sectorul IT

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  Relația în continuă schimbare dintre inteligența artificială (IA), automatizare și oameni ar putea crea oportunități promițătoare, dar concomitent generează îngrijorări pentru publicul larg, se arată într-un nou studiu al unei asociații internaționale care se ocupă de dezvoltarea practicilor de gestionare a sistemele informaționale – ISACA, informează Security Magazine.

  În cadrul studiul ISACA’s Next Decade of Tech: Envisioning the 2020s (Următoarea decadă tehnologică a ISACA: Imaginând anii 2020) au fost intervievați peste 5.000 de profesioniști din industria tehnologiei.

  Studiul arată că respondenții sunt mult mai optimiști în ceea ce privește impactul progreselor tehnologice din noul deceniu asupra propriei cariere decât în ceea ce privește modul în care va afecta societatea în ansamblu. 59% sunt optimiști în ceea ce privește oportunitățile în ceea ce privește cariera lor, comparativ cu doar 40% care sunt optimiști cu privire la impactul general asupra societății.

  Din perspectiva locului de muncă, ISACA observă că respondenții sunt optimiști cu privire la impactul schimbărilor tehnologice asupra companiilor în care lucrează și estimează creșteri salariale în domeniul tehnologiei.

  Aproape 9 din 10 respondenți (87%) spun că IA/învățarea automată (machine learning) va avea un impact major sau moderat asupra profitabilității afacerii.

  Cincizeci și opt la sută prezic că schimbările din peisajul tehnologic vor aduce creșteri de salarii pentru profesioniștii din domeniul tehnologiei.

  Potențialele capcane și riscuri privind utilizarea inteligenței artificiale (IA) depășesc entuziasmul

  Deoarece învățarea automată/IA este considerată ca fiind cea mai importantă tehnologie a noului deceniu, potențialul apariției unor atacuri distructive ale IA generează opinii pesimiste asupra modului în care societatea poate fi afectată de tehnologie în anii 2020. Doar 50% dintre respondenți consideră că firmele acordă suficientă atenție aspectelor etice ale dezvoltării și utilizării IA.

  Indiferent dacă este vorba de utilizări rău intenționate sau de eronate a inteligenței artificiale, potențialele consecințe ale utilizării abuzive ar putea fi grave, respondenții fiind îngrijorați cel mai mult de atacurile IA care vizează:

  Infrastructura critică (73%)
  Inginerie socială (58%)
  Arme autonome (56%)
  Sectorul sănătății (56%)
  Coruperea datelor informatice (55%).

  Te-ar mai putea interesa

  Țările democratice, șocate de violențele politice de la Capitoliu. Rusia și China jubilează Promisiunile ministrului Ciucă privind drepturile militarilor activi și în rezervă valorează ”exact nimic” Generalul Wheeler: România trebuie să-și sporescă activitatea de contrainformații după decizia privind Centrul Cyber al UE

  Ultimele știri

  Clasament: România, a zecea forță militară a Uniunii Europene Ultima zi de înscriere pentru Programul întrunit de calificare al FOS Bitcoin, fluctuații probabile de 20-25 la sută și ispita de a vinde