ApărareȘtiri

Premieră: Militarii moldoveni, la comanda grupului operativ de forțe speciale în cadrul exercițiului NATO Saber Junction

Sursa: JMRC - US 7th Army

La ediția din acest an a exercițiului NATO Saber Junction, militarii din trupele speciale din Republica Moldova au exercitat, pentru prima dată, comanda grupului operativ de forțe pentru operații speciale (SOTG), având rolul să coordoneze comunicațiile între forțele speciale și unitățile convenționale, se arată într-un comunicat al Comandamentului SUA pentru Operații Speciale în Europa (SOCEUR).

Saber Junction 20 s-a desfășurat între 3 și 27 august la centrul de pregătire Joint Multinational Readiness Center (JMRC) din Hohenfels, Germania. La exercițiu au participat peste 3.500 de militari din diverse țări, inclusiv România, iar printre participanți s-au numărat și 140 de membri ai forțelor speciale (SOF) din Albania, Moldova și Statele Unite.

Misiunea generală a exercițiului Saber Junction a fost de a evalua disponibilitatea celei de-a 173-a Brigăzii Aeriene a Armatei SUA de a executa operațiuni terestre unificate într-un mediu comun și combinat și de a promova interoperabilitatea cu națiunile aliate și partenere participante.

De asemenea, comandantul SOTG din Republica Moldova a fost însărcinat cu atribuirea misiunilor către unitățile de operațiuni speciale (SOTU).

“Comandantul SOTG a acționat foarte bine cu sfaturile pe care nu doar eu i le-am dat, ci și alți consilieri, inclusiv un contingent de forțe speciale americane”, a declarat general-maiorul (r) Kurt Crytzer, comandantul Comandamentului Componentei de Operații Speciale (SOCC) în timpul exercițiului Saber Junction 20.

Pentru a îndeplini obiectivele exercițiului Saber Junction, forțele participante trebuie să conlucreze pentru a integra membrii din diferite țări în care limba engleză nu este limba maternă.

„Integrarea a mers foarte bine”, a declarat un ofițer american din Grupul 10 Forțe Speciale. „Am depășit blocajele din cauza barierelor lingvistice sau tacticilor diferite și acum suntem gata să abordăm orice problemă care apare în cale”.

După un început dificil, unitățile au învățat din greșelile lor aplicând lecțiile învățate din misiunile anterioare și sfaturile de la SOCC

„Am observat o îmbunătățire în modul în care planifică conceptele operațiunii. Acțiunile în primele două dăți au fost destul de aspre ”, a explicat Crytzer. „Inițial, au avut probleme cu manevrele, nu executau o recunoaștere temeinică înainte de a avansa spre o țintă, nu aveau puncte de control sau măsuri de control pe parcurs. Acest lucru s-a îmbunătățit dramatic cu un pic de mentorat”, a completat comandantul SOCC.

România a participat la exercițiu cu trupe din Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni”.

Saber Junction este un exercițiu organizat anual de armata SUA, conceput pentru a evalua pregătirea Brigăzii 173 Aeropurtate de a executa operațiuni terestre într-un mediu combinat și pentru a promova interoperabilitatea cu forțe aliate și partenere.

Sursa: Sursa: JMRC – US 7th Army