ApărareȘtiri

Polonia achiziționează un nou lot de drone-kamikaze, “made in Poland”, care sunt folosite și de ucraineni împotriva Rusiei

Drona-kamikaze Warmate (WB Electronics)

Ministrul Apărării de la Varșovia a comandat un nou lot de drone-kamkizake Warmate, fabricate de compania poloneză WB Electronics. Sistemul UAV de mici dimensiuni, ce poate fi echipat cu focos antipersonal sau antiblindat, este utilizat și în războiul din Ucraina de către forțele ucrainene.

Până acum, armata poloneză a achiziționat 100 de sisteme Warmate (cu 10 drone fiecare), iar ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a anunțat că vineri că a fost semnat un contract în valoare de 50 de milioane de zloți (10 milioane de euro) pentru livrarea unui lot suplimentar de drone-kamikaze, relatează Polskie Radio.

Ucraina a fost una dintre primele țări care a cumpărat drone-kamkizae Warmate, primele achiziții fiind făcute în 2017.

Warmate este un UAV de atac de dimensiuni mici, capabil să caute și să distrugă o varietate de ținte, inclusiv vehicule blindate. 20% din greutatea totală a dronei este reprezentată de focos.

Drona-kamikaze cântărește 5,7 kilograme, are o lungime de 1,1 metri, iar anvergura aripilor este de 1,6 metri. Propulsată de un motor electric, aeronava fără pilot poate atinge o viteză maximă de 150 km/h, poate zbura aproximativ 70 de minute și are o rază operațională maximă de 30 km.

Warmate poate folosi un focos de 1 kg de două tipuri: focos exploziv cu fragmentare GO-1 sau focos antitanc exploziv (HEAT) GK-1.

Focosul HEAT poate penetra până la 240 de milimetri de blindaj, lucru ce permite utilizarea dronelor împotriva vehiculelor blindate inamice, mai ales dacă este lovită zona superioară a vehiculelor, întrucât blindajul plafonului este mai subțire, relatează portalul Defence24.

Focosul exploziv cu fragmentare este folosit pentru bombardament antipersonal și are o rază efectivă a exploziei de 10 metri.

UAV-ul este controlat de la distanță și este lansată în aer cu ajutorul unui sistem de lansare pneumatică.

Sistemul poate fi transportat în două rucsacuri, cântărind câteva kilograme. Primul rucsac cuprinde două drone-kamikaze și trei focoase, în timp ce al doilea conține dispozitivul de lansare și instrumentele de control. Warmate poate fi, de asemenea, montat pe vehicul. În acest caz, decolarea poate fi realizată în cca. 3 minute.

În etapa de ghidare în misiuni de atac și în timpul activităților de recunoaștere, operatorul folosește un sistem optic, permițându-i să controleze zborul până în ultimele secunde. De asemenea, operatorul poate anula un atac.

Din punct de vedere al parametrilor, Warmate ocupă o poziție intermediară între dronele-kamikaze americane AeroVironment Switchblades 300 și Switchblades 600.

WB Electronics a dezvoltat și o versiune mai puternică – Warmate 2, care este lansată cu ajutorul unei catapulte montate pe un vehicul, având o greutate mai mare, inclusiv un focos de până la 5 kilograme.

Dronele-kamikaze sunt folosite în mod activ de ucraineni în acțiunile de apărare împotriva invaziei ruse, după cum o demonstrează o serie imagini postate pe rețelele de socializare.

Utilizarea dronelor-kamikaze Warmate în Ucraina a fost confirmată și de președintele companiei producătoare WB Systems, Piotr Wojciechowski, într-un interviu pentru Rzeczpospolita, potrivit Forbes.

Wojciechowski a mai declarat că firma poloneză, în cu parteneri din Ucraina, a dezvoltat focoase specializate.

Unele dintre dronele Warmate folosite de ucraineni par să fi fost donate de Polonia. De altfel, de la începutul războiului din Ucraina, Polonia s-a dovedit a fi cel mai darnic susținător european al Kievului, livrând rachete aer-aer R-72 pentru avioane, sistem portabil antiaeriene Piorun, arme antitanc portabile, drone FlyEye, tancuri T-72, diverse tipuri de muniție.

Ucraina a primit drone-kamikaze și din partea Statelor Unite: aproximativ 700 drone Switchblade 300 și doar 10 unități tip Switchblade 600, dar și enigmaticele drone-kamikaze Phoenix Ghost, despre care nu există prea multe informații oficiale.