ApărareȘtiri

Polonezii de la PZL Mielec vor produce “componente esențiale” pentru avioane de luptă F-16 de ultima generație

PAF F-16 și USAF B-1B Lancer (US Air Forces in Europe)

Compania poloneză PZL Mielec va fabrica “componente esențiale” pentru toate avioanele de luptă F-16V Block 70/72 noi produse, a anunțat grupul american Lockheed Martin.

„PZL Mielec, o companie aparținând Lockheed Martin, și unul dintre cei mai longeviv producători de avioane din Polonia, va deveni partener de producție în cadrul unuia dintre cele mai de succes programe de fabricare de avioane de luptă supersonice. Începând de anul viitor va pregăti componente și ansambluri pentru F-16 Block 70/72”, se arată în comunicatul publicat luni de grupul american, citat de portalul Polish News.

Inițiativa va contribui la menținerea a 200 de locuri de muncă și la crearea a 60 de noi locuri de muncă în Polonia.

Componentele produse la Mielec vor fi livrate fabricii Lockheed Martin din Greenville, Carolina de Sud, unde sunt asamblate noile avioane F-16.

Începând din 2022, PZL Mielec va furniza secțiuni din fuzelaj, structura cockpitului, panoul lateral al cockpitului și compartimentul frontal pentru echipamente.

Robert Orzyowski, directorul Lockheed Martin pentru Polonia și Europa Centrală și de Est, a subliniat că decizia anunțată luni indică importanța PZL Mielec, amintind că grupul american are în prezent aproximativ 1.600 de angajați în Polonia.

Reprezentantul Lockheed Martin a explicat că decizia grupului de a fabrica componente pentru F-16 la PZL Mielec vine în contextul în care Polonia a comandat 32 de avioane de luptă de generația a cincea F-35.

„Selectarea de către Polonia a avioanelor F-35 a deschis ușa pentru dezvoltarea în continuare a cooperării și a fost un pas către anunțul de astăzi”, a afirmat Orzyowski.

Oficialul a confirmat existența unui interes în creștere pentru F-16V Block 70/72 la nivel global: „Cu comenzile deja confirmate pentru F-16 Block 70/72 de la Bahrain, Bulgaria, Slovacia și alți doi clienți internaționali, interesul global pentru avioanele F-16V nou fabricate sau modernizate rămâne ridicat”, a explicat el.

Polonia, care are în dotare 48 de avioane de luptă multirol F-16 C/D Block 52+, operează acest model de aeronavă încă din 2006.

Decizia fabricării de componente pentru F-16 în Polonia ar putea avea legătură și cu problemele cu personalul cu care se confruntă compania grecească Hellenic Aerospace Industry (HAI) în privința executării contractului cu Lockheed Martin privind fabricarea de piese pentru aeronave F-16 și C-130.

Polonezii de la PZL Mielec sunt prezenți și în România, urmând să producă în Polonia și să livreze, în parteneriat cu Romaero și Deltamed, un număr de până la 12 elicoptere utilitare S-70i Black Hawk pentru Ministerul român al Afacerilor Interne.