• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Politicile neo-imperiale ale Rusiei reprezintă principala amenințare la adresa securității Poloniei

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Președintele polonez Andrzej Duda a promulgat noua strategie națională de securitate a țării, care identifică principalele amenințări la adresa Poloniei, inclusiv pandemia de coronavirus și politicile neo-imperiale ale Rusiei, relatează Telewizja Polska și Polskie Radio.

  „Pregătirea acestui document a durat câțiva ani. Documentul axează pe schimbările care au avut loc în ultimii cinci ani și a realității pe care o experimentăm astăzi și asupra căreia trebuie să acționăm, iar totodată să privim spre viitor”, a declarat președintele Duda, în cadrul ceremoniei de promulgare a strategiei, care s-a desfășurat marți la Palatul Prezidențial din Varşovia.

  „Cea mai gravă amenințare este politica neo-imperială a autorităților Federației Ruse, exercitată și prin intermediul forței militare. Agresiunea împotriva Georgiei, anexarea ilegală a Crimeei și activitățile în estul Ucrainei au încălcat principiile de bază ale dreptului internațional și au subminat pilonii sistemului de securitate european”, se afirmă în document, care a fost întocmit de Biroul Național de Securitate (BBN) și Ministerul Apărării de la Varșovia.

  „Federația Rusă își dezvoltă intens capacitățile militare ofensive (inclusiv în direcția strategică occidentală), extinzând sistemele Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), printre altele în regiunea Mării Baltice, inclusiv în oblastul Kaliningrad, și efectuând exerciții militare pe scară largă având la bază scenarii care presupun un conflict cu statele membre NATO, o desfășurare rapidă de mari unități militare și chiar utilizarea armelor nucleare„, explică autorii strategiei.

  De asemenea, documentul semnalează avertizează și în legătură cu presupuse acțiuni agresive non-militare ale Rusiei, inclusiv atacuri cibernetice, dezinformare, care ar avea drept scop să destabilizeze statele și societățile occidentale și să creeze disensiuni între membrii alianței transatlantice.

  „Federația Rusă desfășoară activități de natură hibrid, care generează riscul izbucnirii unui conflict (inclusiv unul neintenționat, ca urmare a escaladării violente a unui incident, în special unul militar) și întreprinde acțiuni complexe și cuprinzătoare folosind mijloace non-militare (inclusiv: atacuri cibernetice, dezinformare) pentru a destabiliza structurile statelor și societăților occidentale și pentru a crea diviziuni între aliați”

  Documentul subliniază că apartenența Poloniei la NATO și Uniunea Europeană sunt elemente care stau la baza asigurării securității țării.

  Autorii strategiei prevăd că „Federația Rusă își va continua politica de subminare a ordinii internaționale actuale, bazată pe dreptul internațional, pentru a-și reface puterea și sferele de influență”.

  Te-ar mai putea interesa

  Premierul Ciucă, de Ziua SIE: Ca militar, au toată admirația mea ! Știm că sunt mereu la datorie Strategia militară a României 2021-2024, aprobată de Guvern. Apărarea are asigurat un buget de 2% din PIB Promisiuni respectate

  Ultimele știri

  Suedia, în Alianță – de la ”mlaștina diplomatică”, la Baltica, ”mare NATO” Transavia vrea să își dubleze cifra de afaceri și profitul până în 2026 Bursa din China pierde teren în fața SUA