ApărareȘtiri

Pentagonul plănuiește să investească masiv în dezvoltarea de nave fără echipaj pentru a contracara ascensiunea forței navale a Chinei

US Department of Defense

Mark Esper, secretarul american al Apărării, a anunțat un plan ambițios de extindere a Forțelor Navale ale SUA, care cuprinde investiții masive în dezvoltarea de aeronave și nave fără echipaj ce vor putea patrula oceanele aproape fără pauză și vor îndeplini o varietate largă de misiuni, informează publicațiile online Navy Times și Tech Times.

Într-un discurs susținut la institutul de cercetare RAND Corporation, Esper a afirmat că SUA au nevoie de „peste 350 de nave”.

Accentul pe extinderea numărului de nave vine pe fondul unei curse de a înarmării navale în Pacific, unde China investește atât într-o flotă masivă, cât și în arme antinavă cu raze lungi de acțiune. China ar putea avea până 425 de nave militare până în 2030, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington, în timp ce Marina SUA țintește o flotă de peste 355 de nave, a explicat Esper.

Regimul de la Beijing investește, de asemenea, în submarine cu rază lungă de acțiune, autonome și fără pilot, despre care consideră că pot fi o contrapondere eficientă la puterea navală americană, a completat oficialul.

Nava de suprafață fără pilot “Sea Hunter” (DARPA)

Potrivit lui Esper, forță navală americană a viitorului va fi mai echilibrată în privința capacității sale de a executa acțiuni cu efecte letale din aer, de pe mare și de sub mare. Această flotă va fi alcătuită din nave de suprafață mai multe și mai mici; vehicule de suprafață și subacvatice cu ​​echipaj uman opțional, fără pilot și autonome; drone de toate tipurile; o forță submarină mai mare și mai capabilă; și o forță de descurajare strategică modernă.

Oficialul american a mai explicat că Marina SUA va utiliza o serie de sisteme fără pilot care vor „îndeplini o varietate de funcții de luptă, de la atacuri letale și plasarea de mine, la reaprovizionare sau supravegherea inamicului”.

„Aceasta va fi o schimbare majoră în modul în care vom aborda războiul naval în anii și deceniile viitoare”, a subliniat Esper, menționând în acest sens progresele realizate de SUA în ceea ce privește navele de suprafață fără pilot.

“Pe scurt, va fi o forță echilibrată de peste 350 de nave, atât cu echipaj uman, cât și fără”, a adăugat oficialul.

Esper a reiterat că regiunea Indo-Pacificică este „teatrul prioritar” pentru Statele Unite.

USS Zumwalt (US Navy)

“Trebuie să investim mai mult în construcția de vase, ceea ce înseamnă că trebuie să revenim la un procent pentru bugetul Forțelor Navale ale SUA similar celui din epoca Reagan: 13%, în timp ce astăzi este de 11%”, a subliniat oficialul american, citat de agenția Agerpres.

“În fața activităților destabilizatoare ale armatei chineze, în special în domeniul maritim, Statele Unite trebuie să fie pregătite să descurajeze orice conflict și, dacă este necesar, să lupte și să învingă pe mare”, a adăugat Esper, reamintind că SUA și-au fixat ca obiectiv să se doteze în următorii zece ani cu 355 de nave de război în total, comparativ cu 293 în prezent.