ApărareȘtiri

Pentagonul analizează opțiunile disponibile pentru reasigurarea aliaților NATO în cazul în care Rusia invadează Ucraina

M1 Abrams (dvidshub.net)

Deși Administrația SUA continuă să caute o soluție diplomatică la criza din Ucraina, Pentagonul a început să analizeze ce capacități vor fi necesare pentru a reasigura aliații NATO în cazul în care Rusia invadează Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentul Apărării de la Washington, John F. Kirby, citat de publicația The Air Force Magazine.

În cadrul unui briefing de presă la Pentagon, pe 21 ianuarie, Kirby a descris eforturile de descurajare a comportamentului agresiv al Rusiei drept un efort „întreg al guvernului” și „comunității internaționale”.

„Ne vom asigura că avem opțiuni pregătite pentru a-i reasigura pe aliații noștri, în special pe flancul estic al NATO, dacă va fi întreprinsă o altă incursiune. Și dacă au nevoie de acea reasigurare, dacă au nevoie de consolidarea capacităților de care dispun, vom face asta. Și ne vom asigura că suntem gata să facem asta”, a explicat reprezentantul Pentagonului

Președintele american Joe Biden a declarat în luna decembrie că nu intenționează să trimită trupe americane în Ucraina, însă, o invazie rusă ar determina SUA să „întărească prezența noastră în țările NATO pentru a le liniști în special pe cele de pe frontul de est”. Liderul de la Casa Albă a menționat că ar putea suplimenta numărul de trupe americane dislocate în România.

Aliații NATO de pe Flancul estic militează pentru o prezență sporită a NATO și a SUA pentru a descuraja Rusia. Kirby a indicat pe 21 ianuarie că secretarul Apărării, Lloyd J. Austin III, nu a primit momentan nicio „cerere specifică” de la aliați, însă Pentagonul este pregătit să răspundă în cazul unei solicitări în acest sens.

„Unele dintre aceste capacități pot veni chiar din interiorul zonei de responsabilitate a Comandamentului European sau chiar din Statele Unite”, a afirmat Kirby.

„Treaba noastră este să punem la punct opțiunile. Sarcina noastră este să ne asigurăm că suntem pregătiți în cazul în care aliații noștri au nevoie de noi, așa că secretarul continuă să analizeze toate aceste opțiuni”, a explicat reprezentantul Pentagonului.

Deși Statele Unite nu intenționează să trimită trupe în Ucraina, Washingtonul urmează să ofere ajutor militar ucrainenilor, inclusiv armament defensiv.

Totodată, Washingtonul a permis Estoniei, Letoniei și Lituaniei să transfere Ucrainei arme de fabricație americană, potrivit unui comunicat comun al autorităților din cele trei țări baltice. Mai exact, Estonia a livrat rachete antitanc Javelin, în timp ce Letonia și Lituania au trimis rachete antiaeriene Stinger.