ApărareIntelligenceȘtiri

Otrăvirea lui Navalnîi: Oficialii din Germania cer un răspuns ferm împotriva Rusiei. Nord Stream 2 în pericol?

Sursa: energynomics.ro

Europenii trebuie să răspundă ferm la acțiunile ostile ale Moscovei, au declarat mai mulți mulți oficiali și diplomați germani, după după presupusa otrăvire a liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi. Potrivit acestora, Europa, și în mod particular Germania, trebuie să „răspundă utilizând singurul limbaj pe care Putin îl înțelege: vânzările de gaze”, relatează postul France 24 și agenția de știri Reuters.

După ce cancelarul german Angela Merkel a anunțat miercuri că Berlinul are dovezi clare că Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță neurotoxică de tip Novichok, mai multe personalități din Germania au cerut un răspuns imediat la această acțiune, în special folosind importurile de gaze rusesc pe post de pârghie pentru a sancționa comportamentul Rusiei.

Sursa: Tass

“A fost o încercare de a-l reduce la tăcere. Condamn acest lucru în cei mai fermi termeni posibili în numele întregului guvern german”, a afirmat Merkel.

Berlinul a mai indicat că poartă discuții cu partenerii și aliații săi din NATO și UE pentru un răspuns comun adecvat la acțiunea Rusiei.

O serie de țări occidentale – cum ar fi Germania, Franța, SUA – au condamnat atacul asupra lui Navalnîi, dar unii oficiali germani doresc un răspuns mult mai dur.

“Trebuie să existe un răspuns european”, a declarat joi dimineață președintele Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, Norbert Röttgen, membru al partidului cancelarului Angela Merkel.

“Trebuie să adoptăm o politică fermă, trebuie să răspundem folosind singurul limbaj pe care Putin îl înțelege – adică vânzările de gaze”, a completat oficialul german

“Avem nevoie de un răspuns european ferm, pe care Putin să-l înțeleagă: UE ar trebuie să decidă să oprească Nord Stream 2”, a subliniat Röttgen.

“Dacă conducta Nord Stream 2 este finalizată acum, ar fi o confirmare și încurajarea maximă pentru Putin să continue acest tip de politică”, a mai spus Roettgen.

Proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege direct Rusia de Germania, a divizat Uniunea Europeană, unele țări avertizând va spori dependența Blocului comunitar de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Angela Merkel și-a exprimat în repetate rânduri susținerea pentru acest proiect, care ar aduce mari beneficii economice Germania. Cancelarul german a afirmat săptămâna trecută că răspunsul la criza Navalnîi nu ar trebui să implice Nord Stream 2, care este aproape finalizat.

Statele Unite, care sunt și interesate din punct de vedere economic să stopeze Nord Stream 2, sunt printre cei mai mari contestatari ai gazoductului și au impus sancțiuni împotriva unora din firmele implicate în proiect.

Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei la Washington, actualmente președinte al Conferinței de Securitate de la München, a subliniat că un răspuns clasic bazat pe expulzarea diplomaților nu ar fi suficient.

Cu toate acestea, Ischinger nu cere un boicot total. “Nu putem ridica un zid între Occident și Rusia, care ar merge prea departe, dar există o cale de mijloc între acțiunile diplomatice și un boicot total”, a spus fostul ambasador, care a adăugat că acest răspund ar trebui să implice și legăturile economice.

Moscova neagă acuzațiile

Rusia, prin intermediul Ministerului de Externe, a respins acuzațiile germane, spunând că Berlinul nu are dovezi.

De asemenea, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a dat asigurări că nimeni din Rusia nu are vreun interes să-l otrăvească pe Navalnîi și a avertizat împotriva oricărei concluzii pripite. Peskov a mai afirmat că apelurile la oprire a proiectului gazoductului Nord Stream 2 au fost probabil lansate „sub imperiul emoțiilor”.

Analizele medicale efectuate la un laborator al armatei germane asupra unor probe colectate de la Alexei Navalnîi, liderul opoziției de la Moscova, oferă „dovezi fără echivoc” că pacientul a fost otrăvit cu o substanță neurotoxică de tip Novichok, potrivit Berlinului.

Acestă substanță neurotoxică a fost folosită și împotriva fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale în 2018 în orașul Salisbury din Marea Britanie, conform autorităților britanice, caz care a provocat o criză diplomatică între Londra și Moscova.