InfrastructurăȘtiri

Otokar este singura companie care a depus ofertă comercială la licitația pentru autovehicule 4×4

Cobra II 4X4, de la Otokar (Foto:defense.otokar.com.tr)

Compania turcă Otokar este singura care a depus o ofertă comercială la licitația pentru înzestrarea armatei cu autovehicule tactice blindate de tip uşor (ATBTU), miercuri, în termenul-limită prevăzut pentru depunere. Francezii de la Arquus și turcii de la Nurol Makina au renunțat să se înscrie în competiție, neacceptând condițiile contractuale impuse de partea română, au spus pentru Umbrela Strategică surse din Apărare.

Programul de înzestrare ”Autovehicule tactice blindate de tip uşor (ATBTU)” are o  valoare totală estimată la aproximativ 4,58 miliarde de lei (fără TVA).

Programul a fost desemnat drept un proiect esențial în Carta Albe a Apărării 2020 și este unul dintre cele mai masive proiecte de înzestrare a armatei din ultimii ani.

MApN explica, în decembrie 2022, că procedura aprobată are scopul de a atribui un contract multianual prin care se preconizează că vor fi achiziționate 1.059 de autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU) – în varianta de bază și opt tipuri derivate – urmând ca fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea și mentenanța ATBTU, pe durata ciclului de viață, trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război, pentru armata României.

Hotărârea adoptată atunci de guvern includea o serie de condiții pe care competitorii trebuie să le îndeplinească, inclusiv unele referitoare la capacitatea tehnică și profesională a ofertanților.

Printre marile companii care își manifestaseră interesul pentru program se aflau americanii de la Oshkosh Defence, francezii de la Arquus, dar și turcii de la Nurol Makina. Alți potențiali competitori ar fi fost  General Dynamics, Thales  sau AM General. Deși era cotată ca favorită, Oshkosh Defence, nu a primit acordul Congresul american pentru transferul de tehnologie.