Oficial rus: Planurile de modernizare a forțelor navale române și bulgare sporesc tensiunile în zona Mării Negre
Decizia NATO de a crește prezența navelor sale de război în bazinul pontic și planurile de modernizare a forțelor navale ale României, Bulgariei, chiar și a celor georgiene și ucrainene, duce la sporirea riscului unei potențiale confruntări în Marea Neagră, avertizează Alexander Grușko, ministrul adjunct rus de Externe, care a omis să precizeze că Moscova a transformat peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014, într-un adevărat bastion ce îi permite să supravegheze aproape întregul spațiu pontic și să amenințe celelalte țări din zonă.
“Vrem ca atât regiunea Mării Negre, cât și regiunea Mediteranei de Est să rămână zone de pace și cooperare, iar totul trebuie făcut pentru aceasta. Prin urmare, această politică de izolare a Rusiei are o dimensiune regională”, a a afirmat diplomatul rus, adăugând că Moscova nu ar dori ca Grecia – o țară NATO cu care Moscova are relații amicale – să fie atrasă în strategia de izolare a Rusiei.
“În prezent, putem observa intensificarea atacurilor asupra sistemului regional de securitate din regiunea Mării Negre, deciziile NATO de a crește numărul de zile petrecute acolo de grupuri de nave de război, încercări de a pune la îndoială regimul de la Montreux, care a servit ca o garanție de încredere pentru stabilitate și securitate militară în acea regiune timp de zeci de ani, planuri de echipare și reechipare a Forțelor Navale ale Bulgariei, României, acum vorbesc deja despre Georgia și Ucraina. Aceasta este o cale care duce la o creștere a potențialului de confruntare în acea regiune”, a subliniat Grușko, citat de agenția de știri Tass.
După anexarea Crimeei, Rusia a poziționat aici sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă, iar Flota rusă a Mării Negre a fost întărită. Toate aceste îi permit Moscovei să supravegheze o mare parte din bazinul pontic și îi asigură o poziție dominantă față de vecini. În acest context, NATO și-a intensificat activitățile în regiunea Mării Negre cu scopul reasigurării aliaților și partenerilor săi din zonă. Totodată, România plănuiește investiții importante în consolidarea apărării zonelor de coastă, intenționând să achiziționeze rachete antinavă Naval Strike Missile, corvete multifuncționale, sisteme de artilerie reactivă cu rază lungă de acțiune HIMARS, radar de contrabaterie AN/TPQ53 etc.