O fotografie a epavei avionului britanic F-35 prăbușit în Marea Mediterană a apărut online
O sursă necunoscută a distribuit în mediul online prima imagine cu epava avionului britanic F-35B care s-a prăbușit, în luna noiembrie, în Marea Mediterană, în cursul decolării de la bordul portavionului HMS Queen Elizabeth. Epava a fost recuperată de britanici din apele Mării Mediterane în urma unei operațiuni frenetice în contextul temerilor că Rusia ar putea încerca să recupereze aeronava de generația a cincea pentru a afla secretele acesteia.
Epava a fost scoasă la suprafață în luna decembrie, dar până în acest moment nu existau niciun fel de imagini publice cu starea avionului, relatează portalul de știri aviatice The Aviationist.
This is the wreckage of a British #F35B fighter salvaged from the #Mediterranean. pic.twitter.com/yH2tubCCJ3
— James Wuttichai (@Military9News) January 21, 2022
Pe 7 decembrie, Ministerul Apărării de la Londra a anunțat finalizarea operațiunilor de recuperare a aeronavei, care s-a derulat cu sprijinul Marinei Italiene și Forțelor Navale ale SUA.
Imaginea, realizată de un fotograf necunoscut, a început să circule online pe 21 ianuarie 2022. Fotografia, care arată epava pe puntea navei de salvare, arată că avionul F-35B este parțial intact. Lipsesc anumite elemente ale aeronavei, însă fuzelajul nu s-a făcut în bucăți în urma impactului.
O înregistrare a accidentului aviatic arată că avionul avea o viteză foarte mică în momentul în care s-a prăbușit în mare, astfel încât impactul cu apa nu au fost suficient de puternic pentru a detașa secțiuni majore din fuzelaj.
Este de remarcat, că, deși aeronava pare aproape intactă, daunele provocate de contactul cu apa sărată timp de mai multe săptămâni ar fi putut face inutilizabile majoritatea sistemelor aeronavei, reducând riscul ca adversarii să culeagă date utile în ipoteza eveniment în care ar fi reușit să ajungă la epavă înaintea Forțelor Navale Regale Britanice.
„Recuperarea înregistratorului de date de zbor și a epavei sunt cu adevărat vitale pentru o investigație precisă cu scopul determinării cauzelor accidentului. […] Suntem conștienți de capabilitățile submarine ale Rusiei și aveți dreptate să le identificați ca fiind de ultimă generație. Tipurile de precauții și operațiuni pe care le întreprindem în acest moment sunt concepute cel puțin parțial pentru a ne asigura că tehnologia F-35B rămâne la fel de confidențială pe cât ați dori să fie”, a declarat consilierul britanic pentru Securitate națională, Sir Stephen Lovegrove, în cadrul unei audieri în Parlamentul de la Londra, pe 6 decembrie.
Marea Britanie a primit până în acest moment un număr de 21 de aeronave de luptă de generația a cincea F-35B, care vor echipa cele două portavioane ale Marinei Regale. Marea Britanie este până acum a patra țară din lume care achiziționează aparate F-35B pentru portavioane, după SUA (Corpul Pușcașilor Marini), Japonia și Italia.
Acesta a fost cel de al treilea accident aviatic soldat cu prăbușirea unui avion de tip F-35B, proiectat să decoleze pe distanță scurte și să aterizeze vertical (STOVL).