InfrastructurăȘtiri

O companie din Turcia va construi un depozit pentru echipamente la Baza aeriană Câmpia Turzii

Sursa: MApN

Departamentul Apărării din Statele Unite a selectat compania mixtă Tepe Bozdemir Adi Ortakligi din Turcia să construiască un ansamblu pentru depozitarea echipamentelor și vehiculelor la Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii. Valoarea contractului cu preț ferm fix acordat firmei turcești se ridică la 44,4 milioane de dolari, iar data estimată de finalizare a lucrărilor este 8 februarie 2024.

Pentagonul a precizat, săptămâna trecută, că au fost primite opt oferte pentru acest contract, de la companii din Statele Unite, Turcia, Spania, Germania și Grecia.

Construcția face parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare și extindere a bazei aeriene de la Câmpia Turzii, considerat de către oficialii de la Pentagon drept un potențial hub NATO la Marea Neagră și în sud-estul Europei. Astfel, în anul fiscal 2021, Departamentul Apărării de la Washington va investi în total 130 de milioane de dolari.

Tepe Bozdemir Adi Ortakligi este o compania mixtă formată de două mari firme de construcții din Turcia: Tepe Insaat și Bozdemir.

De asemenea, în paralel, Ministerul Apărării de la București investește 1,37 de miliarde de lei în realizarea infrastructurii zonei operaționale la Câmpia Turzii, proiect programat să dureze 67 de luni. La finalul lunii iulie, o asociație condusă de Leviatan Design, ce include firme precum Telekom Romania Communications, a primit un contract de 492,9 milioane de lei în cadrul acestui proiect multianual de investiții derulat de MApN.

Modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii este o prioritate pentru Forțele Aeriene ale SUA, baza fiind considerată drept esențială pentru capacitatea de răspuns a aviației americane la provocările de securitate din sud-estul Europei și zona pontică.