IntelligenceȘtiri

”Nr 1” al Comisiei SIE: Foștii directori ai Operațiunilor serviciilor ar trebui mai degrabă ”să se abțină” când vorbesc de politică

Foto: expressdebanat.ro

Foștii prim-adjuncți ai directorilor serviciilor de informații (n.n.- directorii Operațiunilor) ar trebui ”mai degrabă să se abțină” când vorbesc despre politică, iar implicarea directă în viața politică după încheierea carierei în intelligence ar trebui făcută după o pauză ”mult mai mare”, a spus, la Umbrela Strategică Focus, deputatul Nicu Fălcoi (USRPLUS), președintele Comisiei parlamentare pentru controlul SIE.

”(…) Prim-adjuncții, de exemplu, care nu-s numiți politic și care au fost generali în activitate, și care toată viața au fost parte a SIE și a SRI după părerea mea, aceștia, că își dau cu părerea despre subiecte la ordinea zilei mai puțin politice e ok. Dar, când încep să vorbească despre politică, ar trebui mai degrabă să se abțină. Și în afară de asta, cred că timpul de la momentul în care aceștia au trecut în rezervă până se implică în viața politică ar trebui să fie mult mai mare”, a spus deputatul Fălcoi.

El credă că una din primele modificări care ar trebui să fie aduse legilor securității naționale, ar trebui să reglementeze durata ”pauzei” dintre activitatea în intelligence și implicarea în politică a foștilor directori ai Operațiunilor serviciilor.

”Să ne gândim doar la faptul că un militar, spre exemplu în SUA, până să poată fi numit pe o funcție politică are nevoie de 7 ani. Cred că și în România ar trebui să ținem cont de asta și asta ar trebui să fie una din primele modificări pe care le aducem atunci când vorbim de legile securității naționale”, a fost de părere deputatul.

Pauza până la implicarea politică ar trebui să fie valabilă și pentru directorii civili ai serviciilor de informații, care și-au încheiat activitatea, dar nu privește și ”opiniile legate de anumite subiecte la zi”.

Când vorbim de directorii serviciilor, acestea au fost din start persoane politice, numite politic, prin urmare faptul că au opinii legate de anumite subiecte care sunt la zi, în condițiile în care nu mai sunt directori, ai SIE, de exemplu, mi se pare ceva firesc. Faptul că se implică sau s-au implicat imediat după ce nu au mai fost directori ai serviciului, aici cred că este o problemă și, după părerea mea ar trebui să existe o perioadă de timp, de pauză până la implicarea în viața politică. Asta, când vorbim de directorii numiți politic”, crede președintele Comisiei SIE.

Deputatul Nicu Fălcoi a fost de părere și că  prezența în spațiul public și în media ”ar trebui să fie puțin mai mare din partea și a directorului SIE, și a directorului SRI, și a celor două comisii de supraveghere a serviciilor, comunicarea să fie puțin mai bună”.

(Citiți și : https://umbrela-strategica.ro/falcoi-comisia-sie-legile-securitatii-ar-trebui-aduse-la-zi-in-aceasta-sesiune-sie-ar-putea-deveni-civil/)