Norvegia a furnizat Ucrainei sisteme antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune Mistral
Norvegia a trimis Ucrainei 100 de sisteme antiaeriene portabile cu rază foarte scurtă de acțiune Mistral, ca răspuns la solicitarea Kievului de a furniza diverse arme, a anunțat Ministerul Apărării de Oslo, potrivit The Defense Post.
Ministrul norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram, a explicat că, deși Norvegia retrage sistemele Mistral, „este încă o armă modernă și eficientă, care va fi foarte utilă Ucrainei”.
„Alte țări au donat sisteme de arme similare”, a adăugat oficialul norvegian.
De la începutul invaziei ruse, Norvegia a furnizat deja Ucrainei aproximativ 4.000 de arme antitanc M72 LAW și alte echipamente militare.
Bjørn Arild Gram a subliniat că Ucraina „depinde de sprijinul internațional pentru a rezista agresiunii ruse”.
Sistemele Mistral, fabricate de grupul MBDA, echipează în prezent nave ale Marinei Regale Norvegiene, cum ar fi corvetele din clasa Skjold sau dragoarele din clasa Alta și Oksøy, însă aceste sisteme „se preconizată să fie înlocuite treptat în câțiva ani”, relatează portalul Kresy.pl.
Având o rază foarte scurtă de acțiune, sistemele Mistral, similare cu Stinger din SUA, sunt utile împotriva elicopterelor, dronelor și avioanelor care zboară la altitudine mică.
Ucraina a solicitat partenerilor occidentali și sisteme antiaeriene cu rază de acțiune medie sau lungă, precum NASAMS, care ar permite forțelor sale să contracareze mai eficient aviația rusă.
La finalul lunii martie, în cadrul unui discurs prin mijloace video în Parlamentul de la Oslo, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Norvegiei să furnizeze țării sale sisteme antiaeriene NASAMS și antinavă Harpoon.
Liderul de la Kiev a menționat rachetele antinavă Harpoon, care însă nu se află în dotarea Forțelor Armate Norvegiene, dar cel probabil s-a referit rachetele Naval Strike (NSM), dezvoltate de norvegienii de la Kongsberg Defense Aerospace, în colaborare cu grupul american Raytheon, informează publicația online Teknisk Ukeblad.
România, un potențial utilizator al sistemului Mistral
Un reprezentant al producătorului de rachete MBDA a confirmat pentru Umbrela Strategică faptul că firma europeană va propune României sistemul Mistral 3 pentru programul de înzestrare cu sisteme portabile sol-aer (MANPADS).
Totodată, MBDA intenționează să producă componente și să asambleze rachete la Electromecanica Ploiești, dacă va câștiga contractele pentru a furniza României sisteme integrate sol-aer de apărare antiaeriană apropiată și foarte apropiată (SHORAD/VSHORAD) și sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPAD).