ApărareȘtiri

NATO amână decizia privind retragerea din Afganistan. România participă cu 755 de militari la această misiune

Sursa: MApN

Miniștrii Apărării din statele membre NATO nu au luat încă nicio decizie cu privire la retragerea din Afganistan, unde alianța are o misiune de instruire, consiliere și asistență pentru forțele afgane de securitate, la care România participă cu 755 de militari.

“În acest stadiu, nu am luat nici o decizie finală cu privire la viitorul prezenței noastre”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o reuniune virtuală a miniștrilor apărării din cele 30 de țări membre ale alianței.

Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat miercuri că talibanii trebuie să depună mai multe eforturi pentru a îndeplini condițiile acordului de pace din 2020, lucru ce ar determina retragerea trupelor străine, informează agenția Reuters.

Reticența țărilor NATO de a respecta termenul limită de 1 mai pentru retragerea trupelor are legătură cu dificultățile cu care se confruntă procesul de pace.

“Pe măsură ce se apropie termenul limită de 1 mai, aliații NATO vor continua să se consulte și să se coordoneze îndeaproape în săptămânile următoare”, a completat Stoltenberg.

În ultimele două luni s-a înregistrat o creștere a nivelului violenței în Afganistan, între insurgenții talibani și Guvernul de la Kabul.

“Ne confruntăm cu multe dileme și nu există opțiuni ușoare”, a subliniat secretarul general al NATO.

Lloyd Austin, șeful Pentagonului, a explicat clar principala dilemă a aliaților: “Dacă rămânem după 1 mai, riscăm mai multă violență, mai multe atacuri împotriva propriilor noastre trupe … Dar dacă plecăm, atunci vom risca să pierdem și câștigurile pe care le-am obținut”.

Pe de altă parte, miniștrii Apărării din țările NATO au decis să sporească numărul militarilor dislocați în Irak, de la 500 la 4.000. Scopul misiunii NATO de instruire, consiliere și asistență în Irak este acela de a sprijini forțele irakiene de securitate în lupta împotriva terorismului și în special să prevină refacerea rețelei teroriste Stat Islamic.

Începând din luna ianuarie 2021, un detașament constituit din 13 militari români participă la o nouă misiune în Irak.