• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Misterioasele explozii din Iran: Nu tot ceea ce se întâmplă în Iran are legătură cu Israelul, afirmă Gantz

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Iranul a fost scena mai multor explozii misterioase în ultima săptămână, existând suspiciuni că Israelul ar fi implicat în aceste incidente, însă ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a negat duminică că Ierusalimul ar avea vreo legătură cu incidentele, spunând că nu tot ceea ce se întâmplă acolo poate fi atribuit statului evreu, relatează The Jerusalem Post.

    „Nu toate incidentele care se întâmplă în Iran au neapărat ceva de a face cu noi … Toate aceste sisteme sunt complexe, au restricții de siguranță foarte mari și nu sunt sigur că [iranienii] știu întotdeauna să le utilizeze”, a declarat Gantz, după o serie de explozii care au vizat obiective ce au legătură cu programele atomice și balistice ale Teheranului.

    „Toată lumea poate fi suspicioasă mereu în legătură cu noi”, a spus Gantz pentru postul Army Radio. „Dar nu toate incidentele care survin în Iran au neapărat vreo legătură cu noi”.

    „Continuăm să acționăm pe toate fronturile pentru a reduce posibilitatea ca Iranul să devină o putere nucleară și vom continua să facem acest lucru pentru a ne proteja securitatea”, a afirmat Gantz. Un Iran cu arme nucleare reprezintă o amenințare la adresa lumii și regiunii, precum și o amenințare la adresa Israelului. Și vom face tot ce putem pentru a preveni această amenințare. Și vom face tot posibilul pentru a împiedica Iranul să răspândească teroarea și armele, dar nu mă refer la vreun eveniment individual”.

    O serie de explozii misterioase au avut loc în Iran, începând de la finalul lunii iunie, când o explozie a afectat o instalație din apropierea complexului militar din Prachin. Autoritățile iraniene au spus că explozia a fost cauzată de o scurgere de gaz într-o zonă civilă, însă fotografiile din satelit sugerează că explozia a avut loc în zona unui centru de fabricarea a rachetelor.

    A fost urmată de o explozie la un spital din Teheran, soldată cu 19 morți, iar pe 2 iulie, un incendiu și o explozie au provocat pagube importante în Complexul nuclear Natanz, cea mai mare instalație de îmbogățire a uraniului din Iran. A doua zi, un alt incendiu s-a înregistrat la o centrală energetică din regiunea Ahvzaz, în sudul Iranului, în apropierea graniței cu Irakul.

    Deși presa iraniană de stat a menționat posibilitatea ca Israelul și Statele Unite să fi sabotat centrele afectate, totuși oficialii iranieni nu au acuzat direct cele două țări.

    Însă, mai mulți generali iranieni au afirmat că Teheranul va riposta dacă incidentul se va dovedi că a fost cauzat de un atac cibernetic.

    „Dacă se dovedește că țara noastră a fost atacată cibernetic, vom răspunde”, a avertizat generalul Gholam Reza Jalali, șeful unității militare iraniene care se ocupă de combaterea sabotajului, a relatat agenția de știri Mizan.

    Mai mulți analiști au explicat că explozia din 2 iulie ar fi distrus un laborator unde Iranul dezvoltă centrifuge avansate pentru a accelera procesul de îmbogățire a uraniului. O sursă anonimă, citată de presa din Kuweit, a afirmat că programul nuclear iranian a fost întârziat cu două luni ca urmare a misterioasei deflagrații.

    Un oficial din cadrul unui serviciu de informații din Orientul Mijlociu a declarat că Israelul ar fi provocat un incendiu la centrul nuclear Natanz, relatează The Times of Israel.

    Trei oficiali iranieni au declarat agenției de știri Reuters că incidentul de la Natanz ar fi fost rezultatul unui atac cibernetic, iar doi dintre ei au susținut că Israelul ar fi implicat, dar nu au oferit dovezi.

    Amos Yadlin, șeful Institutului pentru Studii de Securitate Națională și fost șef al agenției de informații militare din cadrul Forțelor Armate din Israel, a afirmat vineri că: „potrivit unor surse externe, se pare că premierul s-a concentrat săptămâna aceasta asupra Iranului, mai degrabă decât asupra anexării” (n.red. planul israelian de anexarea a unei părți din Cisiordania).

    Yadlin a adăugat: „Dacă Israelul este acuzat de surse oficiale, atunci trebuie să fim pregătiți operațional pentru posibilitatea unei reacții iraniene (în plan cibernetic, lansări de rachete din Siria sau un atac terorist în străinătate)”.

    Acțiunea ar putea fi o replică a Ierusalimului la un atac cibernetic din aprilie, atribuit Iranului, care a vizat instalațiile de aprovizionare cu apă din Israel. Acel atac cibernetic, al cărui scop era să introducă un nivel periculos de clor în apa potabilă din Israel, a fost oprit înainte de a provoca daune.

    O publicație din Kuweit a relatat vineri că Israelul este responsabil pentru exploziile la două instalații iraniene – cea de la Natanz și de la complexul Parchin.

    Publicația Al-Jareeda a citat o sursă anonimă care a afirmat că un atac ciberentic israelian a provocat un incendiu și o explozie la Natanz. Conform sursei, programul atomic iranian a fost întârziat cu două luni din cauza acestui incident.

    În ceea ce privește explozia de la complexul Parchin, publicația a relatat că avioane israeliene invizibile pe radar de tip F-35 au bombardat zona, unde se crede că sunt testate și fabricate rachete balistice – în contextul temerilor privind creșterea cantitativă și calitativă a arsenalului balistic al Iranului și militanților susținuți de Teheran, în special Hezbollah.

     

     

    Te-ar mai putea interesa

    Premierul Ciucă, de Ziua SIE: Ca militar, au toată admirația mea ! Știm că sunt mereu la datorie Strategia militară a României 2021-2024, aprobată de Guvern. Apărarea are asigurat un buget de 2% din PIB Promisiuni respectate

    Ultimele știri

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice