IntelligenceȘtiri

Ministrul rus al Finanțelor susține că nu există hackeri care să lucreze pentru Moscova

Sursa: US Computer Emergency Readiness Team

Rusia a negat vehement cele mai recente acuzații potrivit cărora Moscova ar fi coordonat atacuri cibernetice împotriva unor organizaţii occidentale pentru a sustrage cercetările pe tema coronavirusului, iar ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, a declarat pentru CNBC că nu există niciun hacker care să lucreze pentru Administrația rusă.

“Nu există hackeri care lucrează pentru guvernul rus, așa că guvernul nostru nu ia în considerare sau nu coordonează acțiunile hackerilor”, a spus Siluanov pe 20 iulie.

“Pot să reiterez că, din punctul nostru de vedere, niciun hacker nu primit vreo sarcină specială de a accesa site-urile web ale companiilor farmaceutice”, a adăugat ministrul, insistând că țara nu are nici un interes în a fura cercetările altor țări privind vaccinurile împotriva coronavirusului, deoarece Rusia încearcă să-și dezvolte propriul vaccin.

“Prin urmare, nu văd niciun rost ca hackerii să se implice în aceste activități”, a adăugat Siluanov.

Mai mult, oficialii ruși au subliniat că Rusia nu are nevoie să fure date despre vaccinuri, deoarece Moscova a semnat vineri un acord pentru producerea în masă a unui vaccin britanic pentru coronavirus, dezvoltat de Astrazeneca și Universitatea din Oxford.

Oficialii guvernamentali americani și unii experți internaționali în securitate cibernetică sunt de părere că scopul atacurilor informatice, atribuite Moscovei, contra unor organizații de cercetare medicală din SUA, Marea Britanie și Canada, nu a fost acela de a sabota eforturile altor țări de a crea un vaccin pentru noul coronavirus, ci de a sustrage informații care să permită Rusiei să accelereze dezvoltarea propriului vaccin, informează publicația The New York Times.

De altfel, cercetătorii de la Universitatea Oxford au declarat săptămâna trecută că au observat o asemănare izbitoare între modul în care ei au abordat dezvoltarea vaccinului și cercetările pe aceeași temă prezentate de oamenii de știință ruși.

Robert Hannigan, președinte executiv la firma de cibersecuritate BlueVoyant, a declarat că scopul acțiunii Rusiei pare să fie acela de a evita dependența de țările occidentale privind un eventual vaccin coronavirus.

“În mod clar, Rusia nu dorește să perturbe dezvoltarea vaccinului, dar nu vor să depindă de Statele Unite sau Regatul Unit pentru producerea și descoperirea vaccinului”, a declarat Hannigan. “Nu este imposibil să credem că mândria Kremlinului este de așa natură încât ei nu vor să se întâmple asta”.

Mai mult, oficiali guvernamentali și experți în cibersecuritate au avertizat că Rusia nu este singura țară care recurge la astfel de metode pentru a accelera dezvoltarea propriului vaccin.

Săptămâna trecută, directorul FBI, Christopher A. Wray, a acuzat China că “încearcă să pirateze organizațiile medicale americane” care efectuează cercetări pe tema coronavirusului.

“Rusia nu este singura”, a declarat John Hultquist, director senior la FireEye, o companie de cibersecuritate din Silicon Valley. “Întreaga pandemie este plină de spioni”, a completat el.

Încă dinainte de suspiciunile privind implicarea Moscovei în atacurile cibernetice, relațiile tensionate ale Rusiei cu Occidentul s-a deteriorat suplimentar în ultimele luni după ce Occidentul a acuzat Rusia că ar fi lansat o campanie de dezinformare pe tema coronavirusului în Europa și SUA.