ApărareȘtiri

UPDATE. Militarii ucraineni de pe Insula Șerpilor au refuzat să se predea, dar au fost înfrânți

Insula Șerpilor (Serviciul de Grăniceri de Stat din Ucraina)

13 membri ai serviciului ucrainean de pază al frontierei ucraineni dislocați pe Insula Șerpilor ar fi decedat în lupta împotriva forțelor invadatoare ruse, a declarat Anton Herashchenko, consilier al Ministrului de Interne de la Kiev, potrivit agenției 112 Ukraine.

Ulterior, Forțele Navale ale Ucrainei au precizat că apărătorii insulei Șerpilor sunt în viață, dar în cele din urmă au fost luați prizonieri.

Apărătorii Insulei Șerpilor sunt în viață, dar în captivitate – Forțele Navale ale Ucrainei

“Nava de război rusă a cerut garnizoanei insulei Zmiiny (Insula Șerpilor n.red) să se predea. Răspunsul lor a fost: “F*** off!”. A urmat un bombardament cu rachete și artilerie. Au pierit 13 grăniceri ucraineni”, a scris oficialul pe Facebook.

Postul american CNN a difuzat o înregistrare cu presupusul incident.

Toți cei 13 apărători ucraineni au fost uciși într-un bombardament rusesc joi, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
“Toți polițiștii de frontieră au murit eroic, dar nu au cedat. Li se va acorda postum titlul de Erou al Ucrainei”, a spus Zelenski.

Rusia susține însă că garnizoana Forțelor Armate ale Ucrainei de pe insula Zmeiny (Insula Șerpilor) din Marea Neagră, formată din 82 de militari, s-a predat în mod voluntar unor unități ale Forțelor Armate Ruse, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov.

Insula Șerpilor, fost teritoriu românesc anexat de URSS, a fost capturată de trupele ruse pe 24 februarie.

Aflată la doar câțiva zeci de kilometri de coastele României și Ucrainei, insula Șerpilor poate bloca accesul către porturile ucrainene Odessa, Herson și Mikolaiv, prin care țara vecină exportă cantități impresionante de grâne și minereuri.

Ocuparea Insulei Șerpilor de către Rusia nu va afecta însă doar Ucraina, ci și țările din jur, în primul rând România, deoarece Moscova va putea să mute sisteme de Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) chiar în proximitatea unora dintre principalele baze militare ale României: Constanța și Mihail Kogălniceanu.

Insula Șerpilor a aparținut României în perioada 1878-1948, când teritoriul a fost anexat ilegal de către URSS. În anul 1991, Ucraina a moștenit Insula Șerpilor după prăbușirea Uniunii Sovietice. Între 2004 și 2009, spațiul maritim din jurul insulei a fost subiectul unei dispute între Kiev și București, diferendul fiind soluționat în favoarea României.