ApărareȘtiri

Apărătorii Insulei Șerpilor sunt în viață, dar în captivitate – Forțele Navale ale Ucrainei

Insula Șerpilor (Serviciul de Grăniceri de Stat din Ucraina)

Infanteriștii marini și grănicerii ucraineni care au rezistat invadatorilor ruși în timpul unui atac asupra Insula Șerpilor sunt în viață, însă au fost capturați de ruși, au anunțat Forțele Navale ale Ucrainei, citate de agenția de știri Ukrinform.

„În ceea ce privește marinarii și grănicerii capturați de ocupanții ruși pe insula Zmiinyi (Șerpilor). Suntem foarte bucuroși să aflăm că frații noștri sunt vii și sănătoși! Dar propaganda rusă încearcă să promoveze „știri” că autoritățile ucrainene ar fi „uitat” și „și-au „îngropat” subalternii. Infanteriștii marini au respins cu curaj atacurile ocupanților ruși de două ori. Din cauza lipsei de muniție, aceștia nu au putut continua să apere insulă”, au transmis Forțele Navale ale Ucrainei, într-o postare pe Facebook.

Bombardamentul executat de navele rusești au distrus complet infrastructura insulei: far, turnuri, antene etc. În consecință, comunicarea cu Insula Șerpilor a fost întreruptă. Încercările repetate de a contacta personalul și de a afla soarta lor au fost în zadar. Bombardamentul continuu nu a permis Ucrainei să furnizeze ajutor pușcașilor marini, au precizat ucrainenii.

Anton Herashchenko, consilier al Ministrului de Interne de la Kiev, a afirmat pe 24 februarie că o “navă de război rusă a cerut garnizoanei insulei Zmiiny (Insula Șerpilor n.red) să se predea. Răspunsul lor a fost: “F*** off!”. A urmat un bombardament cu rachete și artilerie. Au pierit 13 grăniceri ucraineni”.

Postul american CNN a difuzat o înregistrare cu presupusul incident.

Toți cei 13 apărători ucraineni au fost uciși într-un bombardament rusesc joi, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce Kievul a pierdut orice legătură cu militarii de pe micuța insulă din Marea Neagră.

Insula Șerpilor, fost teritoriu românesc anexat de URSS, a fost capturată de trupele ruse pe 24 februarie.

Aflată la doar câțiva zeci de kilometri de coastele României și Ucrainei, insula Șerpilor poate bloca accesul către porturile ucrainene Odessa, Herson și Mikolaiv, prin care țara vecină exportă cantități impresionante de grâne și minereuri.

Ocuparea Insulei Șerpilor de către Rusia nu va afecta însă doar Ucraina, ci și țările din jur, în primul rând România, deoarece Moscova va putea să mute sisteme de Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) chiar în proximitatea unora dintre principalele baze militare ale României: Constanța și Mihail Kogălniceanu.

Insula Șerpilor a aparținut României în perioada 1878-1948, când teritoriul a fost anexat ilegal de către URSS. În anul 1991, Ucraina a moștenit Insula Șerpilor după prăbușirea Uniunii Sovietice. Între 2004 și 2009, spațiul maritim din jurul insulei a fost subiectul unei dispute între Kiev și București, diferendul fiind soluționat în favoarea României.