ApărareȘtiri

MBDA: România a făcut achiziții militare de 8 miliarde EUR, fără competiție, fără cooperare industrială

Industria națională de apărare are nevoie de investiții, însă, din păcate, în ultimii ani, România a făcut achiziții militare de 8 miliarde de euro, fără să organizeze licitații și fără cooperare industrială, a declarat Didier Philippe, vicepreședinte senior al companiei producătoare de rachete MBDA, într-un interviu în exclusivitate pentru Umbrela Strategică.

Potrivit reprezentantul companiei MBDA, criza provocată de pandemia de coronavirus a arătat cât este de necesar accesul independent la tehnologiile suverane.

MBDA sprijină pe deplin inițiativele europene de apărare și este deschisă unei cooperări reale bazate pe acorduri echilibrate și avantajoase pentru ambele părți, inclusiv transfer de know-how, educație și formare, cercetare & dezvoltare și activități de producție, a adăugat Didier Philippe.

Reporter: Anul 2020 a fost marcat de problemele economice și sanitare cauzate de pandemia de coronavirus. Ce măsuri a luat MBDA pentru a atenua impactul crizei? Cât de mult a afectat criza proiectele și planurile MBDA pentru România?

Didier Philippe: Într-adevăr, a fost o perioadă dificilă, dar am reușit să ne reorganizăm rapid pentru a face față noilor provocări. MBDA nu a suferit – precum alte industrii din sectorul aeronautic – o oprire bruscă în activitatea sa. Datorită sprijinului țărilor de origine (Franța, Marea Britanie, Italia), impactul asupra livrărilor a fost limitat, iar rezultatul a fost mult mai bun decât ne așteptam în martie, când pandemia a lovit. Am sprijinit foarte mult furnizorii noștri și i-am ajutat să facă față acestor vremuri dificile, pentru a evita orice perturbare a lanțului de aprovizionare. MBDA are o reziliență foarte bună pentru a continua să producă și să livreze și să își continue activitățile în beneficiul forțelor armate aliate, în ciuda crizei de sănătate. 

Reporter: Anul trecut, România a anulat licitația pentru baterii de coaste și a ales să achiziționeze sisteme NSM direct din SUA? Care este poziția MBDA în această privință?

Didier Philippe: MBDA a făcut o ofertă în cadrul procedurii competitive de achiziție pentru baterii de coastă și a acceptat în formă scrisă obligațiile de compensare.

MBDA a explicat modul în care racheta Exocet îndeplinește cerințele operaționale și îndeplinește obligațiile de offset incluse în bugetul menționat în Hotărârea de Guvern 630/2018.

Am propus Exocet pentru bateriile de coastă, deoarece, în acest moment, avem cea mai mare parte a pieței globale de rachete anti-navă. În ultimii ani, am vândut peste 500 de rachete Exocet Block 3, am echipate peste 60 de corvete și fregate din unsprezece forțe navale naționale din întreaga lume. În plus, în Europa și NATO sunt operaționale două baterii de coastă echipate cu Exocet Block 2, care vor fi modernizate treptat la noua generație Block 3.

Dintre toți concurenții înscriși în acest program de înzestrare lansat de Ministerul român  al Apărării, MBDA a fost singurul furnizor pentru SIML care a acceptat obligațiile de offset ale României, adică: integrarea locală a sistemului de rachete, întreținerea în plan local a sistemului de rachete, implementarea viitoarelor soluții de modernizare pentru SIML.

În cele din urmă, MBDA a fost singurul ofertant rămas în competiție, deoarece a fost singurul care s-a angajat să îndeplinească cerințele de compensare de 80%.

Afirmația potrivit căreia MBDA nu a vrut să continue negocierile este falsă și MBDA poate dovedi cu corespondența între cele două părți. Nu a existat un dialog real, unele cerințe tehnice au fost imposibil de îndeplinit de către orice concurent; în acest caz, Ministerul Apărării ar fi trebuit să adapteze aceste cerințe și să continue procedura concurențială. Criteriile tehnice (clasificate) care nu au fost îndeplinite de produsul nostru nu sunt îndeplinite de niciun concurent și nu vor fi îndeplinite de produsul prevăzut a fi achiziționat printr-un contract guvern la guvern din SUA. Acest contract, anunțat de Ministerul român al Apărării, nu numai că ar exclude clauzele de offset, dar ar crește și costurile de achiziție cu peste 100%!

Anularea procedurii de licitație pentru bateriile de coastă este foarte discutabilă, deoarece cel puțin două companii europene ar fi putut îndeplini cerințele ce au fost actualizate într-un mod în care sunt în favoarea singurului produs norvegian/american.

Această anulare este o distorsionare masivă a concurenței. Ar trebui să ridice întrebări serioase la nivelul Comisiei Europene.

După am afirmat în mai multe rânduri, MBDA este dispusă să implice direct Romarm, Electromecanica Ploiești și alte companii românești în realizarea cu succes a programului baterii de coastă. Acest lucru va permite, de asemenea, industriei de apărare din România să se implice în alte programe MBDA.

Reporter: Care este situația programelor SHORAD/VSHORAD și MANPADS? Când a discutat ultima dată MBDA cu autoritățile române pe tema acestor programe?

Didier Philippe: Încă de la începutul discuțiilor cu privire la aceste programe, MBDA a lucrat pentru a îndeplini toate cerințele. Pentru programul SHORAD/VSHORAD, am propus rachete VL MICA și Mistral. Este important de menționat că, de la începerea discuțiilor în urmă cu mai mulți ani, produsele noastre s-au îmbunătățit: cu racheta VL MICA NG îmbunătățită dramatic în ceea ce privește raza de acțiune, performanța și eficiența costurilor; și noua rachetă Mistral 3, cu rază extinsă de acțiune, capacitate îmbunătățită și de neegalat împotriva rachetelor de croazieră și dronelor înarmate.

De asemenea, am propus Mistral 3 MANPADS, un sistem de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune, care lansează rachete Mistral de ultimă generație.

Așteptăm ca aceste programe să fie lansate oficial de autoritățile române.

Reporter: Ce alte programe de achiziții viitoare pentru Armata Română au trezit interesul companiei dumneavoastră?

Didier Philippe: Așteptăm cu nerăbdare să vedem încheiat contractul pentru corvete, întrucât furnizăm rachete Exocet MM-40 Block 3 și VL Mica (cu potențial de creștere pentru utilizarea generației următoare Mica NG) pentru corveta Gowind. Racheta Exocet MM-40 Block 3 este, de asemenea, propunerea noastră pentru programul de baterii de coastă, având în vedere sinergiile cu programul corvetelor, câștigat de Naval Group.

Și, după cum am menționat deja, MBDA este interesat de programele  SHORAD/VSHORAD și MANPADS.

Reporter: Care vor fi beneficiile pentru industria de armament din România aduse de încheierea unui parteneriat cu MBDA?

Didier Philippe: MBDA ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește rachetele tactice. Ne angajăm să dezvoltăm și să îmbunătățim în continuare sistemele pentru a asigura independența și autonomia strategică a Europei în ceea ce privește rachetele tactice. Iar România poate beneficia de expertiza și know-how-ul nostru prin cooperarea industrială. MBDA a semnat un acord cu Romarm și cu Electromecanica Ploiești pentru rachetele cu rază scurtă de acțiune Mistral și VL MICA, în plus față de Exocet.

MBDA și România împărtășesc o istorie de cooperare. Primul contract semnat în România a fost în 1995 pentru o rachetă destinată modernizării MIG-23 și MIG-21 Lancer. Celebra rachetă Magic 2 este încă funcțională și astăzi, Electromecanica Ploiești fiind responsabilă de întreținerea acesteia. Am avut mai multe proiecte în curs de desfășurare în ultimii zece ani, în special în domeniul rachetelor aer-aer cu rază scurtă de acțiune și cu rază foarte scurtă de acțiune. Am început să lucrăm la aceste proiecte într-un moment în care România nu avea bani să investească.

Acum, bugetul apărării este de 2% din PIB, din care 40% pentru investiții. Acest lucru este foarte important. Din păcate, primele achiziții de 8 miliarde de euro pentru Armata Română s-au încheiat fără competiție, fără cooperare industrială.

Cred că acum a venit momentul să ne gândim la industria de apărare românească și la partenerii care sunt pregătiți să coopereze. Vorbim despre relansarea industriei de apărare românești, care are nevoie de investiții pentru multe decenii de acum înainte.

În plus, MBDA sprijină pe deplin inițiativele europene de apărare și este deschisă unei cooperări reale bazate pe acorduri echilibrate și avantajoase pentru ambele țări – inclusiv transfer de know-how, educație și formare, cercetare & dezvoltare și activități de producție. În timpul acestei crize am văzut că accesul independent la tehnologiile suverane a fost mai mult decât necesar. În prezent există instrumente europene (Cooperare structurată permanentă – PESCO, Fondul european de apărare) pentru a dezvolta mai multe programe de cooperare.

Reporter: Care sunt obiectivele și planurile MBDA în România în 2021?

Didier Philippe: Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu industria locală de apărare de îndată ce ministrul român al Apărării va achiziționa unele dintre sistemele noastre de rachete. MBDA are produse excelente, proiectate cu tehnologii noi și inovatoare. Mai mult decât atât, compania contribuie la unele programe europene majore de care România ar putea beneficia. Suntem gata să ne împărtășim expertiza și să ne alăturăm eforturilor de revigorare a industriei naționale prin cooperare industrială.

Grupul european MBDA este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de rachete și contramăsuri operaționale și a obținut în 2019 venituri de 3,7 miliarde de euro, cu un registru de comenzi de 17,5 miliarde de euro. Acționarii MBDA sunt Airbus ( 37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).