ApărareCategorie PrincipalăȘtiri

VIDEO. MBDA prezintă noul sistem antiaerian VL MICA NG ce va fi disponibil din 2026

VL Mica

MBDA anunță, cu ocazia expoziției online Euronaval, lansarea comercială a noului său sistem de apărare antiaeriană VL MICA NG, care va putea intercepta ținte aflate la peste 40 de km și urmează să intre în faza de producție în serie din 2026.

Sistemul VL MICA NG se bazează pe integrarea în sistemul actual VL MICA a rachetei anti-aer MICA NG (Nouă Generație), a cărei dezvoltare a început în 2018 pentru a echipa în primă fază avioanele de luptă Rafale ale Franței.

Familia VL MICA – care a fost integrată, până acum, în versiuni navale sau terestre, de 15 forțe armate din lume – va beneficia de un potențial crescut de a răspunde unor provocări viitoare.

VL MICA NG (MBDA)

Eric Beranger, CEO-ul MBDA, a declarat în legătură cu noul sistem de apărare VL MICA NG: „După doi ani de dezvoltare a Noii Generații a sistemului MICA am ajuns să cunoaștem în profunzime performanța acestui sistem nou aer-aer, ceea ce ne permite să scoatem pe piață, cu toată încrederea, sistemele de apărare VL MICA sol-aer care integrează această rachetă. Compatibilitatea totală dintre cele două generații de rachete va permite forțelor armate să le integreze în sistemele de apărare existente, maximizând astfel rezultatele investiției.”

Noul sistem VL MICA NG oferă, datorită tehnologiilor inovatoare integrate, capabilități îmbunătățite pentru abordarea unor ținte atipice (drone, aparate de zbor de mici dimensiuni) ca și viitoare amenințări, caracterizate prin semnături infraroșu și radiofrecvențe tot mai puțin detectabile. În plus, noua VL MICA NG va putea să intercepteze la distanțe mai mari țintele „convenționale” pe care actualul sistem VL MICA le abordează deja (avioane, elicoptere, rachete de croazieră și rachete anti-navă).

Dimensiunile muniției MICA NG rămân neschimbate, permițând integrarea acesteia în actualele lansatoare VL MICA. Actualele mecanisme data link ale rachetei sunt compatibile cu performanțele cinetice sporite ale rachetelor, ceea ce permite actualizarea sistemelor VL MICA la standardele VL MICA NG prin simple update-uri ale softului.

Bazată pe un design cu totul nou, racheta MICA NG moștenește dimensiunile externe și conceptul unic care au asigurat succesul sistemului anti-aer MICA pentru un sfert de secol. Conceptul MICA include cap de ghidaj infraroșu sau pe frecvență radio pe același corp de rachetă, permițând operatorului să aleagă cea mai bună opțiune la momentul tragerii pentru a contracara tactica adversarului.

Pe MICA NG, un ghidaj infraroșu bazat pe un senzor matriceal va permite o mai bună sensibilitate, în timp ce noul ghidaj cu radio frecvență cu antena AESA permite adoptarea unor strategii de detenție inteligente. Volumul redus al componentelor electronice permite VL MICA NG să aibă un volum mai mare de lichid de propulsie, ceea ce îi mărește raza de acțiune considerabil, iar motorul cu dublu puls adaugă energie rachetei la finalul zborului, sporind manevrabilitatea și abilitatea de a intercepta ținte la distanțe mari. În modul sol-aer, MICA NG va putea intercepta ținte aflate la peste 40 de km. Costurile cu mentenanța și operarea vor fi considerabil mai mici datorită senzorilor care vor monitoriza statusul muniției pe tot parcursul ciclului de viață.

MICA NG va fi disponibilă în producție de serie începând cu 2026.

MBDA este un grup european care proiectează și să produce rachete și sisteme de rachete pentru toate categoriile de forțe armate (terestre, navale și aeriene). Cu o prezență importantă în cinci țări europene și în SUA, MBDA a obținut în 2019 venituri de 3,7 miliarde de euro cu un registru de comenzi de 17,5 miliarde de euro. În total, grupul oferă o gamă de 45 de sisteme de rachete și contramăsuri operaționale și are in curs de dezvoltare peste 15 alte tipuri. MBDA este controlat de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).

 

MBDA ar putea fabrica rachete MICA în România

MBDA este implicată și în programul de înzestrare cu corvete derulat de România, care urmează să fie realizate de constructorul francez Naval Group, în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța.

Corvetă Gowind 2500 cu sistemul VL MICA NG (MBDA/Naval News)

Cele patru corvete pentru România, din clasa Gowind 2500, sunt echipate cu 16 tuburi de lansare pentru rachete aer-sol VL MICA, dar și cu 8 lansatoare de rachete antinavă Exocet, două tuburi lanstorpile triple, un tun de 76 mm și două de 20 mm.

MBDA este implicată și în programul de înzestrare cu corvete derulat de România, care urmează să fie realizate de constructorul francez Naval Group, în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța.

Cele patru corvete pentru România, din clasa Gowind 2500, sunt echipate cu 16 tuburi de lansare pentru rachete aer-sol VL MICA, dar și cu 8 lansatoare de rachete antinavă Exocet, două tuburi lanstorpile triple, un tun de 76 mm și două de 20 mm.

Mai mult MBDA va participa la procedura de achiziție derulată de MApN pentru sisteme sol-aer de apărare antiaeriană apropiată și foarte apropiată SHORAD/VSHORAD cu rachetele VL Mica cu autodirijare cu infraroșu (VL MICA IR) și cu căutare radar (VL MICA RF).

Didier Philippe, vicepreședinte senior al MBDA, a declarat în luna august pentru Umbrela Strategică, că firma franceză este dispusă să deschidă o linie de producție și întreținere pentru MICA în România, la Electromecanica Ploiești, în cazul în care câștigă contractul pentru furnizarea de sisteme SHORAD / VSHORAD.

“Având în vedere că volumul de rachete MANPAD și SHORAD / VSHORAD este semnificativ, suntem gata să avem aici o linie de producție care să realizeze în totalitate integrarea, mentenanța pe termen lung a rachetelor. Putem implica pe deplin industria [românească] în privința acestor rachete. Linia de producție va fi la Electromecanica Ploiești. Suntem gata – dacă avem posibilități cu SHORAD / VSHORAD, cu MICA și Mistral – să avem linie de producție și întreținere pentru MICA în țară”, a declarat oficialul MBDA, pentru Umbrela Strategică.