• DESPRE NOI
 • CONTACT
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Marea Britanie achiziționează rachete aer-sol SPEAR3 pentru avioanele F-35B

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Avioanele multirol F-35B din dotarea forțelor armate britanice urmează să fie echipate cu sistemul SPEAR, o rachetă de croazieră de mici dimensiuni. Ministerului Apărării din Marea Britanie a acordat grupului MBDA un contract în valoare de 550 de milioane de lire sterline (750 de milioane de dolari) pentru producția rachetelor SPEAR, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

  SPEAR (denumită SPEAR3 în Marea Britanie) este o mini-rachetă de croazieră aer-sol cu rază medie și lungă de acțiune (de peste 140 de kilometri) care va echipa avioanele F-35B (posibil și Eurofighter Typhoon) din dotarea forțelor armate britanice. Rachete vor avea rolul de a elimina ținte complexe, inclusiv sisteme de apărare aeriană.

  „Există o cerință aspirațională de a integra capacitatea operațională Spear 3 pe Eurofighter Typhoon și atât Italia, cât și Germania [parteneri cu Marea Britanie în cadrul programului Typhoon] arată interes”, a adăugat oficialul.

  În următoarele 18 luni sunt programate să înceapă trageri ghidate cu SPEAR de pe un avion Eurofighter Typhoon, iar producția de rachete și lansatoare urmează să înceapă în 2023. Noul contract urmează implementării cu succes a fazei de dezvoltare a sistemului de rachete SPEAR, contractată în 2016, și semnării contractului pentru integrarea SPEAR pe F-35, în anul 2019.

  Un avion F-35B, proiectat să decoleze pe distanțe scurtă și ateriza vertical (STOVL), poate transporta până la opt rachete Spear 3 pe punctele interne de acroșaj și alte câteva rachete pe punctele de acroșaj de pe aripi.

  Ca urmare a contractului SPEAR, în perioada de vârf vor fi asigurate locuri de muncă pentru 570 de persoane la MBDA, plus alte 200 în lanțul de aprovizionare. Astfel, vor fi create 190 de locuri de muncă de înaltă calificare la MBDA.

  „Grupul MBDA este încântat să primească acest contract, rezultatul multor ani de muncă susținută din partea echipelor noastre de ingineri dedicați. Armele din categoria stand-off, network enabled sau swarming sunt o parte esențială a viziunii MBDA. SPEAR este un produs de top, fiind cea mai avansată armă de acest tip din punct de vedere tehnic”, a afirmat Éric Béranger, directorul general al grupului MBDA.

  Te-ar mai putea interesa

  Specialiști în comunicații-informatică și ofițeri de stat major români participă la o misiune în Irak Discuții între US Navy și US Army pe tema sistemelor Aegis Ashore din România și Polonia Avioane F-16 românești și americane la exercițiul Prime Accord în zona Mării Negre

  Ultimele știri

  Bitcoin, fluctuații probabile de 20-25 la sută și ispita de a vinde Centrul Cyber al UE, Cubul McCumber și Zero Trust MApN acordă IAR Brașov două contracte pentru întreținere elicoptere militare. Valoare totală: peste 45 milioane lei