ApărareȘtiri

MApN a dat pe final de an contracte de 22 de milioane de euro pentru mentenanța elicopterelor militare Puma și Alouette

Elicopter IAR-330 SOCAT (Forțele Aeriene Române)

Ministerul Apărării a dat, chiar pe finalul anului 2021, contracte în valoare de 112 milioane de lei (22 de milioane de euro), fără TVA, pentru mentenanța elicopterelor militare IAR-330 Puma si IAR-316B Alouette.

Forțele Armate Române continuă să se bazeze pe 61 de elicoptere IAR-330 Puma (o parte modificate în varianta de atac SOCAT) și șase elicoptere IAR-316B Alouette. Aparatele, dintre care unele vechi de aproape o jumătate de secol, au fost fabricate în perioada comunistă la IAR Brașov, după o licență din Franța. Încă din urmă cu șase ani au fost anunțate planuri de înlocuire ale vechilor elicoptere, însă până în acest moment nu s-a concretizat nimic în acest sens.

Potrivit informațiilor din piață, țara noastră este curtată de Bell (care oferă aparate UH-1Y Venom și AH-1Z Viper); Airbus (cu H215M și H145M); Sikorsky (S-70 Black Hawk); și Leonardo (AW149 și AW139M).

Până la găsirea unui înlocuitor, MApN continuă să direcționeze fonduri substanțiale către mentenanța vechilor elicoptere.

În chiar ultimele zile ale anului trecut, Ministerul Apărării a acordat companiei IAR Brașov un număr de cinci contracte atribuite direct, prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, pentru diverse operațiuni de mentenanță, potrivit anunțurilor publicate în Jurnalul european pentru achiziții publice pe data de 19 ianuarie.

Cel mai mare dintre aceste contracte (în valoare de 50 de milioane de lei, fără TVA) se referă la furnizarea agregate și ansamble mecanice și reparații de complexitate ridicată și medie la echipamente și ansamble mecanice specifice pentru IAR-330 Puma L/M/S și IAR-316B Alouette. Două contracte, cu o valoare cumulată de aproximativ 55 de milioane de lei (fără TVA), vizează aplicarea Buletinului Service nr. Ro 34-13/2019 la opt aparate IAR-330 Puma Socat. Compania brașoveană a primit și un contract de furnizare echipamente și piese de schimb necesare asigurării suportului logistic integrat pe durata ciclului de viață al elicopterelor militare tip IAR-330 Puma L/M/S.

Societatea IAR Brașov a primit de la MApN în luna decembrie alte două contracte pentru lucrări de service pentru elicoptere IAR-330 Puma, cu o valoare cumulată de peste 170 de milioane de lei, fără TVA (28 de milioane de euro).

Tot în ultimele zile ale anului trecut, Ministerul Apărării a acordat și firmei TURBOMECANICA S.A. un contract direct pentru servicii de reparație de complexitate medie sau ridicată la motoare de aviație VIPER 632-41M (utilizate de IAR-99 Șoim), T56A-7/15 (utilizate de C-130 Hercules) și Turmo IV CA (pentru IAR-330 PUMA L/S/M). Valoarea contractului se ridică la 12,8 milioane de lei (fără TVA).