ApărareȘtiri

Mai multe avioane militare rusești au intrat în spațiul aerian internațional controlat de România deasupra Mării Negre

Avion Suhoi Su-27 (TASS)

Avioane britanice Typhoon au decolat de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu pentru a monitoriza un grup de aeronave rusești Suhoi Su-24 Fencer și Suhoi Su-30 Flanker, care a pătruns, în data 22 iunie, în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre delegat României în conformitate cu acordurile internaționale, informează Comandamentul Aerian Aliat.

Avioanele militare rusești au pătruns pe 22 iunie în regiune românească de informare a zborurilor – FIR București, adică zona de spațiu aerian în care România are obligația furnizării serviciilor de informare a zborurilor și de alarmare. În comunicat se precizează că aeronavele rusești nu au transmis un plan de zbor prestabilit și nici au comunicat cu controlorii de trafic aerian din zonele prin care zburau, elemente ce puteau crea un pericol pentru traficul aerian civil.

Regiunea  de  informare  a  zborurilor  (FIR) – reprezintă un spaţiu aerian de dimensiuni definite, în cadrul căruia sunt furnizate servicii de informare a zborurilor şi servicii de alarmare. FIR nu trebuie confundat cu spațiul aerian național. De exemplu, FIR Bucureşti include, pe lângă spaţiul aerian naţional, şi extinderea în apele internaţionale,  aşa numita zonă High Seas area, se arată într-un material pe site-ul oficial al Forțelor Aeriene Române.

Avion britanic Eurofighter Typhoon (RAF)

Drept răspuns la incursiunea avioanelor rusești, mai multe aeronave Typhoon au decolat de la Mihail Kogălniceanu pentru a intercepta intrușii, operațiunea fiind direcționată de Forțele Aeriene Regale Britanice și controlorii de spațiu aerian din România.

“Aceasta a fost o operațiune de rutină în care RAF are o mare experiență și nu a fost diferită de ceea ce fac alte aeronave NATO în alte zone în mod regulat”, a explicat comandantul de escadrilă Stephen Lamping, comandantul detașamentului britanic dislocat temporar în România pentru misiuni de poliție aeriană.

Anul trecut, un oficial NATO, a declarat sub protecția anonimatului, că s-a observat o intensificare a activității militare rusești în zona pontică, precum și în alte părți din Europa, după anexarea regiunii Crimeea, în 2014.

De altfel, ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, a comentat în 2020, după o interacțiune aeriană Rusia-NATO, că Moscova „testează capacitatea noastră și vor să vadă cum vom reacționa, cât de repede vom trimite avioanele și dacă radarele noastre îi vor detecta”. „Aceasta este practica lor obișnuită”, a adăugat oficialul bulgar.

Câteva ore mai târziu după acest episod, Moscova a acuzat Londra că a trimis în mod deliberat distrugătorul britanic HMS Defender în apele teritoriale rusești din preajma regiunii ocupate Crimeea.  Marea Britanie a dezmințit acuzațiile și a acuzat Rusia că dezinformează.