• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Lockheed Martin a livrat al 500-lea avion de generația a cincea F-35 Lightning II

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Compania americană Lockheed Martin a anunțat marți că a livrat al cincisutelea avion multirol F-35 Lightning II, care se va alătura Gărzii Naționale Aeriene din Vermont, informează agenția de știri United Press Association (UPI).

  Dintre cele 500 de aeronave livrate până în prezent, 354 sunt varianta F-35A, cu decolare și aterizare convențională; 108 sunt varianta F-35B, care pot decola pe distanță scurtă și ateriza vertical (STOVL); și 38 sunt varianta F-35C, adaptate pentru aterizarea/decolarea de pe portavioanele Forțelor navale americane.

  Avioanele F-35 continuă să se confrunte cu sute de probleme tehnice, de la erori de software, la un tun imprecis și vulnerabilități în planul cibersecurității, se arată în cel mai recent raport de evaluare al Departamentului Apărării de la Washington, publicat în luna ianuarie.

  Numărul deficiențelor software depistate până în noiembrie se ridică la 873, conform raportului, citat de Bloomberg News. Revista Time notează că numărul problemelor constatate a scăzut de la 917 în septembrie 2018, când avionul a intrat în faza de testarea intensă de luptă necesară înaintea inițierii producției de serie.

  Prețul de achiziție pentru avioanele invizibile pe radar F-35 Joint Strike Fighter va scădea cu aproximativ 13% în următorii trei ani, însă costurile de operare ale aparatului sunt în continuare de aproximativ două ori mai ridicate decât în cazul aeronavelor echivalente din generația anterioară, relatează publicația Popular Mechanics.

  Potrivit unui acord din toamna anului trecut, între autoritățile americane și producătorul aparatelor, Lockheed Martin, SUA și aliații săi urmează să achiziționeze 478 de avioane F-35 în următorilor trei ani, la un preț total de 34 de miliarde de dolari.

  Versiunea F-35A, fabricată pentru Forțele aeriene americane și mai mulți parteneri internaționali, va avea un preț de achiziție pe aparat de 77,9 milioane de dolari pentru avioanele ce vor fi livrate în 2022, față de 89,3 milioane de dolari în 2019.

  Versiunea B, utilizată de Corpul Pușcașilor Marini (SUA), Italia, Marea Britanie și Japonia va scădea, de la 115,5 milioane de dolari la 101,3 milioane de dolari între 2019 și 2022. Varianta F-35B, care încorporează tracțiune vectorială ce îi permite să efectueze decolări și aterizări verticale, este probabil cea mai complexă variantă din punct de vedere tehnic.

  Cea mai semnificativă scădere se va înregistra în cazul versiunii C, folosită de Forțele navale americane, al cărei preț pe aparat va ajunge la 94,4 milioane de dolari în 2022, față de 108,8 milioane de dolari în prezent.

  Deși prețurile de achiziție continuă să se diminueze constant, costul de operare pentru F-35 rămâne ridicat, iar Forțele armate americane au avertizat că ar putea achiziționa mai puține astfel de avioane în cazul în care costul pe oră de zbor nu se reduce.

  Potrivit datelor prezentate de Popular Mechanics, costul pe oră de zbor în cazul F-35 se ridică la 44.000 de dolari, adică un total de 352 de milioane de dolari pe durata de viață a avionului, de 8.000 de ore de zbor. Costul este dublu față de avioane ca F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon și F/A-18 Super Hornet, care nu sunt invizibile pe radar, însă includ elemente care le reduc amprenta radar.

  Te-ar mai putea interesa

  Industria alimentelor fast food trece printr-o ”furtună economică”  Directorul FBI Christopher Wray a avut o ”întâlnire de lucru” cu directorul interimar al SRI Inteligența artificială elimină 1.000 de locuri de muncă pe zi

  Ultimele știri

  Stația de la Mostiștea, veche de 50 de ani, se modernizează cu 57 de milioane de euro Șapte comasări necesare Noul Statut al cadrelor militare: aprobat de guvern în martie, adoptat de Parlament în mai