ApărareȘtiri

Liderul EUCOM solicită suplimentarea prezenței navale SUA în Europa cu două distrugătoare pentru a descuraja Rusia

USS Ross (US Navy)

Generalul de aviație Tod Wolters, liderul Comandamentului european al Statelor Unite (EUCOM), a solicitat suplimentarea prezenței navale americane în teatrul european, prin dislocarea a altor două distrugătoare la baza Rota din Spania, măsură care ar juca un rol “esențial” în cadrul eforturilor SUA de descurajare a activităților ostile ale forțelor militare ruse.

  • SUA au deja patru distrugătoare dislocate la baza navală Rota din Spania – USS Donald Cook, USS Ross, USS Porter și USS Carney.
  • Forțele Navale ale SUA și-au sporit prezența în zona Mării Negre după anexarea regiunii Crimeea de către Rusia, în anul 2014.
  • Distrugătorul american USS Ross (DDG 71) efectuează în aceste zile o misiune în Marea Neagră.

“Cele două distrugătoare suplimentare ne-ar oferi oportunitatea de a îmbunătăți în continuare capacitatea noastră de a obține indicații și avertismente în spațiul de luptă potențial și, de asemenea, ar îmbunătăți dramatic capacitatea noastră de a [executa] mai bine operațiunile de comandă și control”, a afirmat Wolters, marți, în cadrul unei audieri în Comitetului serviciilor armate din Senatul de la Washington, informează site-ul Military.com.

Prin intermediul fondurilor alocate în cadrul Inițiativei Europene de Descurajare (EDI), forțele americane au avut posibilitatea “de a îmbunătăți și dezvolta infrastructura de la Rota, [Spania]” pentru a găzdui mai multe distrugătoare, a mai afirmat generalul de aviație, care servește și în funcția de comandant suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR).

Dislocarea distrugatoarelor ar putea începe chiar de “mâine”, a adăugat Wolters.

Baza navală Rota, Spania (Siemens España)

Potențiala suplimentare a prezenței navale vine în contextul în care în ultimii doi ani s-a înregistrat o intensificare a activității submarinelor rusești în Atlanticul de Nord; Wolters declarând că oficialii americani au observat “o creștere de 50% a resurselor alocate de Rusia pentru activități subacvatice” în perioada 2018-2019, fără însă să ofere mai multe detalii.