ApărareȘtiri

Kissinger: Lipsa dialogului între China și SUA pe tema inteligenței artificiale poate cauza o confruntare devastatoare

Concept de aeronavă de generația a șasea (Northrop Grumman)

Cursa între SUA și China pentru dezvoltarea inteligenței artificiale (IA), în special lipsa dialogului privind capacitățile în acest domeniu, creează confuzie, riscă să escaladeze tensiunile și sporește riscul unei confruntări între cele două superputeri, susține fostul secretar de Stat al SUA, Henry Kissinger, care avertizează că situația actuală este similară celei din preajma Primului Război Mondial.

Aflat la venerabila vârstă de 98 de ani, fostul șef al diplomației americane afirmă pentru Financial Times că „în cazul în care cursa înarmării neîngrădite [între SUA și China] trece de la [arme] nucleare la IA, pericolul unei escaladări dramatice ar fi uriaș”.

Kissinger avertizează că, în acest moment, „competiția neîngrădită” dintre cele două superputeri este una „fără precedent în istorie”.

În loc să negocieze modalități de reducere a pericolului – așa cum au făcut SUA și URSS după criza rachetelor din Cuba – cele două superputeri actuale devin din ce în ce mai ignorante în ceea ce privește capacitățile și intențiile celeilalte.

„Relația [SUA-China] a trecut de la parteneriat, la cooperare, la incertitudine la confruntare”, a explicat fostul oficial american.

„În absența dialogului, a conta pe faptul că vor fi luate decizii înțelepte de către toate părțile este un act de credință pe care nu-l accept”, a subliniat Kissinger.

Implicațiile creșterii și implementării rapide a inteligenței artificiale sunt subiectul unei cărți recente al cărei co-autor este chiar fostul diplomat american. „The Age of AI” – scrisă de Kissinger, împreună cu fostul președinte Google, Eric Schmidt, și cu Daniel Huttenlocher, decan la Schwarzman College of Computing din cadrul MTI – avertizează că procesele de inteligență artificială au devenit atât de puternice, atât de integrate în societatea umană și atât de imprevizibile, încât fără o oarecare chibzuință și management, aceste „transformări epocale” pe care le vor provoca ar putea direcționa istoria umanității pe o cale periculoasă, relatează prestigioasa publicație Time.

Avertismentele fostului diplomat american vin în contextul în care China a testat recent o armă hipersonică despre care se crede că poate eluda sistemele de apărare ale SUA. Mai mult, Pentagonul a estimat săptămâna aceasta că Beijingul intenționează să-și multiplice arsenalul nuclear, urmând să ajungă la 1.000 de focoase atomice până în 2030. Iar Nicolas Chaillan a demisionat din funcția de coordonator al programului IA al Pentagonului susținând că Beijingul a depășit Washingtonul în acest domeniu.

Potrivit lui Kissinger, cele două superputeri nu au informații suficiente despre capacițile IA ale celeilalte, astfel să este greu de știu dacă China chiar este în frunte și nici ce ar putea fi făcut pentru a compensa. Fostul diplomat a subliniat că situația din acest moment este similară cu ceea din perioada premergătoare Primului Război Mondial – Marea Britanie și Germania erau atât de prost informate în privința obiectivelor celeilalte încât un incident aparent fără legătură – asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand – a declanșat cel mai sângeros război de până atunci.

Însă Statele Unite și China nu par să fie dornice să dialogheze pentru a elimina incertitudinile privind letalitatea sistemelor IA adverse. „Trebuie să aflăm despre aceste capacități IA, iar simultan să înțelegem că ele generează un nivel de incertitudine în lume astfel că pacea eternă ar putea fi foarte greu de menținut – probabil de neimaginat”, a subliniat Kissinger.

„Dacă vă imaginați un război între China și Statele Unite, aveți arme cu inteligență artificială. Ca orice inteligență artificială, sunt mai eficiente în ceea ce plănuiești. Dar ar putea fi și eficienți în ceea ce cred ei că este obiectivul lor. Și, așadar, dacă spuneți Vreau Ținta A, ar putea decide că altceva îndeplinește aceste criterii mai bine. (…) În al doilea rând, din moment ce nimeni nu a testat cu adevărat aceste lucruri într-o operațiune pe scară largă, nu putem spune cu exactitate ce se va întâmpla atunci când avioanele de luptă cu IA de ambele părți vor interacționa. Așadar, vă aflați într-o lume cu potențialul distrugerii totale și incertitudine substanțială cu privire la ceea ce faceți”, a afirmat Kissinger pentru Time.

„Primul Război Mondial a fost aproape la fel, în sensul că toată lumea plănuise scenarii foarte complicate de mobilizare și erau atât de bine pregătiți încât, odată ce [războiul] a început, nu l-au putut opri, pentru că s-ar fi aflat într-un dezavantaj major”, a adăugat fostul diplomat american.