Kissinger: Eșecul gestionării crizei COVID-19 ar putea da foc întregii lumi
Lideri internaționali trebuie să gestioneze criza COVID-19 în timp ce clădesc viitorul, iar un eșec riscă să dea foc întregii lumi, a afirmat fostul secretar de Stat al SUA, Henry Kissinger, într-un editorial pentru publicația The Wall Street Journal.
Potrivit fostului șef al diplomației americane, pandemia va schimba pentru totdeauna lumea, iar democrațiile lumii, în frunte cu Statele Unite, trebuie să apere și să susțină valorile iluministe și principiile ordinii mondiale liberale.
“COVID-19 a lovit pe o scară și cu o ferocitate fără precedent. Răspândirea sa este exponențială: cazurile din SUA se dublează la fiecare a cincea zi. Nu există nicio leac pentru acest lucru în acest moment. Materialele medicale sunt insuficiente pentru a face față valurilor de cazuri. Unitățile de terapie intensivă sunt pe punctul, și dincolo, de a fi depășite. Testarea este inadecvată pentru a detecta extinderea infecției, cu atât mai puțin să reducă răspândirea acesteia. Un vaccin eficient ar putea fi dezvoltat în 12 până la 18 luni”, explică Kissinger, care subliniază că greutățile cu care se confruntă Statele Unite, dar și multe alte țări din lume, nu pot fi rezolvate doar printr-un efort pur național.
“Națiunile se coagulează și se dezvoltă cu credința că instituțiile lor pot anticipa dezastrele, pot limita impactul și restabili stabilitatea. Când pandemia COVID-19 se va încheia, multe dintre instituțiile țării vor fi considerate un eșec. (…) Realitatea este că lumea nu va fi niciodată aceeași după COVID-19”, subliniază fostul oficial.
Fostul diplomat militează pentru necesitatea cooperării între liderii internaționali, notând că efectele distructive ale virusului nu cunosc și nu respectă conceptul de frontiere.
“Liderii gestionează criza, în mare măsură, la nivel național, dar efectele de dizolvare societală ale virusului nu recunosc frontiere. În timp ce asaltul asupra sănătății umane – sperăm – va fi temporar, tulburările politice și economice pe care le-a provocat ar putea dura generații întregi. Nicio țară, nici măcar Statele Unite, nu poate învingi virusul printr-un efort pur național. Gestionarea necesităților momentului trebuie să fie cuplată în cele din urmă cu un program și o viziune globală colaborativă. Dacă nu le putem face pe amândouă în tandem, ne vom confrunta cu ce este mai rău din fiecare”, afirmă Kissinger.
Mai departe, fostul șef al diplomației de la Washington recomandă Statelor Unite să acționeze pentru a consolida capacitatea de rezistență a lumii la bolile infecțioase; să amelioreze efectele negative în plan economic cauzate de pandemie; și să apere principiile ordinii mondiale liberale.
“Trăgând învățăminte din dezvoltarea Planului Marshall și a Proiectului Manhattan, Statele Unite sunt obligate să depună eforturi majore în trei domenii. În primul rând, consolidarea rezistenței globale la bolile infecțioase. Triumful științei medicale, cum ar fi vaccinul polio și eradicarea variolei sau miracolul emergent statistico-tehnic al diagnosticului medical cu ajutorul inteligenței artificiale, ne-au adus în stadiul unei auto-satisfacții periculoase. Trebuie să dezvoltăm noi tehnici și tehnologii pentru a controla epidemiile”, explică Kissinger.
“În al doilea rând, să încerce să vindece rănile suferite de economia mondială. Liderii din întreaga lume au învățat lecții semnificative din criza financiară din 2008. Criza economică actuală este și mai complexă: contracția economică provocată de COVID-19 este, din punct de vedere al vitezei și magnitudinii globale, ceva ce nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie”, afirmă fostul oficial, adugând: “De asemenea, ar trebui create programe pentru a ameliora impactul haosului iminent asupra grupurilor de populație cele mai vulnerabile”.
Iar, în al treilea rând, Statele Unite trebuie “să păstreze principiile ordinii mondiale liberale”, susține fostul diplomat.
Potrivit acestuia, “pandemia a provocat un anacronism, o renaștere a orașului îngrădit într-un moment în care prosperitatea depinde de comerțul mondial și de circulația oamenilor”.
“Trăim acum o perioadă epocală. Provocarea istorică pentru lideri este să gestioneze criza în timp ce clădesc viitorul. Eșecul ar putea da foc întregii lumi”, conchide fostul șef al diplomației americane.
The #Coronavirus # Pandemic Will Forever Alter the World Order – @WSJ. Like him or not, #Kissinger has a gift for sensing hinges in history. This is one, he says: unlike anything ever, requiring the entire planet to think and act anew and in cooperation. https://t.co/WLpYoVY42g
— [email protected] (@howardfineman) April 4, 2020
Henry Kissinger a fost secretar de Stat și consilier pentru Securitate Națională în timpul Administrațiilor Nixon și Ford. Autor a numeroase lucrări pe teme de relații internaționale, însă cea mai cunoscută rămâne “Diplomația”.