• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • INFOGRAFIC: SUA, Elveția și Portugalia, principalii furnizori de echipamente militare pentru Armata României în perioada 2010-2020 – SIPRI

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Statele Unite, Elveția și Portugalia au fost cei mai importanți furnizori de echipamente militare majore pentru Armata României în ultimii zece ani, potrivit datelor colectate de Institutul internațional pentru cercetare în domeniul păcii de la Stockholm (SIPRI).

    De remarcat că majoritatea echipamentelor militare cumpărate de România în perioada analizată sunt de concepție americană, fie că vorbim de avioane de luptă F-16 third-hand achiziționate din Portugalia sau vehicule blindate Piranha 5 furnizate de General Dynamics European Land Systems – Mowag (GFELS), subsidiara din Elveția a corporației General Dynamics din SUA.

    Cele mai multe contracte de achiziții din ultimul deceniu au fost semnate în anii 2017-2018, inclusiv cel mai valoros dintre acestea: programul de înzestrare cu „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” Patriot, în valoare de 4,6 miliarde de dolari.

    Cel mai important contract semnat anul trecut a fost cel pentru achiziția a altor cinci avioane F-16 third-hand din Portugalia, în valoare de 186 de milioane de euro.

    Potrivit datelor SIPRI, în ultimii zece ani, România a achiziționat din Statele Unite o mare varietate de echipamente militare, de la motoare diesel pentru transportoarele Piranha III sau motoare de aviație pentru avioanele de transport C-27J Spartan și C-130 Hercules; la rachete aer-aer AMRAAM și Sidewinder pentru F-16; bombe de aviație JDAM; la sisteme de artilerie reactivă M-142 HIMARS sau sisteme Patriot.

    Al doilea cel mai important furnizor militar al țării noastre a fost Elveția, de unde au fost achiziționate vehicule blindate Piranha III și Piranha V cu o valoare totală de aproape 1 miliard de euro. Din cele 270 de vehiculele blindate Piranha comandate din România, 191 sunt asamblate la Uzina Mecanică București.

    Portugalia s-a clasat pe un surprinzător loc trei în urma achiziției de către România a șaptesprezece avioane third-hand de tip F-16 A/B. Potrivit datelor SIPRI, țara noastă a plătit Portugaliei suma totală de 336 de milioane de euro pentru achiziția și modernizarea avioanelor F-16.

    De altfel, 98% din exporturile de armament al Lisabonei au avut drept destinație România, Portugalia clasându-se pe locul 25 în top-ul celor mai importanți furnizori de armament din lume în perioada 2016-20.

    Un alt furnizor extern important pentru Armata României a fost Israelul, țara noastră achiziționând rachete antitanc Spike-MR/LR și turele Elbit UT-30MK2 pentru blindatele Piranha V.

    În pofida promisiunilor făcute de politicienii care s-au perindat la guvernare, participarea industriei românești la majoritatea acestor programe de înzestrare este până acum una redusă sau chiar inexistentă. În multe cazuri (Patriot, HIMARS) a fost preferată varianta achiziției directe prin contract tip „guvern la guvern”, fără offset, fără transfer de tehnologie sau know-how.

    Echipamentele militare majore achiziționate de România în perioada 2010-2020 (Sursa: SIPRI)

    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Companiile investesc peste 100 de mii USD anual pentru perfecționarea echipelor InfoSec

    Ultimele știri

    Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice VIDEO BAE Systems va moderniza vehiculele de luptă CV90 ale armatei daneze Amiralul Bauer: Să fim pregătiți, este sarcina noastră principală