IT&CȘtiri

HP: Volumul atacurilor cibernetice la nivel global a crescut cu 238% în perioada pandemiei

Sursa: US Computer Emergency Readiness Team

Volumul atacurilor cibernetice la nivel mondial a crescut cu 238% în perioada pandemiei COVID-19, iar hackerii i-au vizat în special pe cei care au lucrat de acasă, potrivit raportul Blurred Lines & Blindspots, publicat recent de HP, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Cu ocazia prezentării studiului, compania americană a lansat și HP Wolf Security, o soluție de securitate integrată formată din PC-uri și imprimante securizate prin design, din software de securitate pentru punctele terminale de hardware și din servicii de securitate a punctelor terminale, pentru a-și proteja clienții de amenințările cibernetice tot mai numeroase.

Specialiștii IT estimează că 33% dintre angajați utilizează dispozitivul de serviciu în interes personal (pentru jocuri, căutări pe internet), dar în realitate această cifră este mult mai mare.

Potrivit unui sondaj, 70% dintre angajații chestionați recunosc că utilizează dispozitivele de serviciu sau permit altor persoane să le utilizeze în interes personal – 46% dintre aceștia au recunoscut că utilizează dispozitivul de serviciu pentru operațiuni personale administrative, un procent care crește la 61% pentru cei din grupa de vârstă 25-36 de ani.

Patru din zece angajați au spus că folosesc dispozitivul de serviciu pentru teme și cursuri online – un procent care se ridică la 57% pentru părinții cu copii în vârstă de 5-16 ani.

Și alte comportamente riscante au fost ușor de identificat, angajații chestionați (sau membrii de familie) au utilizat dispozitivul de serviciu pentru:

– Descărcarea de conținut de pe internet: 33%
– Deschiderea de fișiere atașate emailurilor personale sau unor pagini web: 55%
– Vizitarea conturilor personale pe platformele social media: 45%
– Video call-uri: 58%
– Jocuri online: 27%
– Vizionarea de filme pe pagini de streaming online: 36%
– Cumpărături online/căutări pe internet: 52%

Munca va fi un proces din ce în ce mai complex, cu un număr tot mai mare de oameni care lucrează din afara biroului. Acest lucru va oferi oportunități interesante pentru o mai mare mobilitate, dar va crea și noi vulnerabilități”, a declarat Mugur Pantaia, Managing Director al HP Inc. Romania.

Conform KuppingerCole, în 2020, punctele terminale conectate la internet au fost vizate de 1,5 atacuri pe minut, la nivel global. Prin urmare, 91% dintre specialiștii IT chestionați au spus că alocă acum mai mult timp pentru securitatea punctelor terminale decât în urmă cu doi ani. Tot 91% spun că securitatea punctelor terminale a devenit la fel de importantă ca securitatea întregii rețele.

„Cum securitatea punctelor terminale este din ce în ce mai importantă, am profitat de oportunitatea de a crea o ofertă integrată pentru clienți, pentru a simplifica protocolul de securitate și pentru a fi cu un pas înaintea amenințărilor cibernetice”, a declarat Ian Pratt, Global Head of Security for Personal Systems la HP Inc.

”Tehnologiile de vârf ale viitorului vor fi sigure prin design și suficient de inteligente nu doar pentru a detecta amenințările, ci pentru a le preveni sau atenua impactul și a limita pagubele în cazul unui atac cibernetic care poate viza pe oricine, oricând. HP Wolf Security este o nouă ofertă de securitate pentru punctele terminale, adaptată noului stil de muncă hibrid”, a explicat Mugur Pantaia, Managing Director HP Romania.

Bazat pe principiile Zero Încredere, HP Wolf Security utilizează tehnologii de ultimă generație pentru a reduce presiunea asupra departamentelor IT. De la self-healing firmware, detectarea breșelor de memorie și limitarea amenințărilor prin virtualizare, până la informații disponibile în cloud, HP Wolf Security oferă o protecție extinsă prin reducerea țintelor ce pot fi atacate, rezolvarea problemelor de securitate de la distanță, o mai bună culegere de date despre posibile amenințări și prin alerte precise.

Noul portofoliu integrat HP Wolf Security include:
– HP Wolf Security for Home – un pachet de funcții de securitate încorporate pentru dispozitivele folosite acasă, precum și software și servicii HP Wolf Essential Security. – – HP Wolf Essential Security este inclus pe anumite imprimante ce pot fi folosite acasă.
– HP Wolf Security for Business – un portofoliu de servicii de securitate pentru hardware inclus, disponibil cu fiecare achiziție de computere, gândit pentru companii mari și mici.
– Dispozitive, Software și servicii HP Wolf Pro Security pentru întreprinderi mici și mijlocii.
– Dispozitive, Software și servicii HP Wolf Enterprise Security pentru companii și guverne.

HP a adăugat și Sure Access Enterprise la HP Wolf Enterprise Security pentru a apăra aplicațiile critice de amenințările cibernetice.

O noutate a HP Wolf Enterprise Security este Sure Access Enterprise, care folosește tehnologia unică de izolare HP pentru a se asigura că aplicațiile critice sunt complet protejate de orice malware care se ascunde în computerul unui utilizator.

HP a lansat și soluția HP Wolf Pro Security, care redefinește securitatea PC-urilor pentru clienții mici și mijlocii. HP Wolf Pro Security integrează Threat Containment, Malware Prevention și Identity Protection cu capabilitățile HP de securitate hardware, pentru a oferi o protecție superioară pe care departamentele IT o pot achiziționa, implementa și opera simplu.

Threat Containment oferă o protecție care nu se bazează pe detectare. Micro-virtualizarea alimentată de hardware izolează complet amenințările lansate de cei mai obișnuiți vectori cibernetici, fără a afecta experiența utilizatorului.

Malware Prevention este un antivirus complet de ultimă generație care utilizează o combinație de tehnici bazate pe Inteligență Artificială, cum ar fi învățarea profundă și analiza comportamentală, pentru a oferi protecție avansată împotriva malware-ului prin detectare predictivă.

Identity Protection oferă apărare împotriva atacurilor de tip phishing pentru toate browserele populare.

HP a anunțat și o nouă ofertă Flexworker împreună cu HP Wolf Security, care permite departamentelor IT să-și crească productivitatea, contribuind în același timp la protejarea rețelelor și datelor companiilor. Acest nou serviciu extins de gestionare a imprimării oferă angajaților care lucrează în sistem hibrid siguranța de a folosi imprimante sigure, aprobate de companie, care pot fi monitorizate și recalibrate automat dacă un dispozitiv nu se încadrează în politicile companiei.

Cu ocazia lansării HP Wolf Security, compania americană a creat o serie de clipuri pe baza unor scenarii care aduc în atenție breșe de securitate cibernetică apărute odată cu adoptarea muncii la distanță, în timpul pandemiei. Actorul Christian Slater joacă rolul „Lupului” în aceste clipuri educative.

https://www.youtube.com/watch?v=eKP68PwD41g

https://www.youtube.com/watch?v=pFD_b_AQ71E&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=uBRtxilY1Oc