ApărareȘtiri

Heckler & Koch nu renunță la contractul de 245 de milioane EUR pentru noile arme de asalt ale Bundeswehr

Compania Heckler & Koch (H&K) a contestat rezultatul licitației privind contractul, de un sfert de miliard de euro, pentru furnizarea viitoarei puști de asalt a Forțelor Armate Germane (Bundeswehr), deschizând astfel o luptă juridică ce ar putea dura ani de zile, informează publicația BILD.

Pe 15 septembrie, Ministerul Apărării de la Berlin a anunțat că firma C.G. Haenel GmbH a fost selectată să livreze noua pușcă de asalt a Forțelor Armate Germane o decizie care a venit ca o surpriză pentru mulți experți, deoarece Heckler & Koch aprovizionează forțele armate germane de peste 60 de ani și produce actuala armă de asalt standard a trupelor germane – G36.

Bundeswehr dorește să achiziționeze un total de 120.000 de puști de asalt noi, ce vor înlocui armele G36, valoare totală a contractului fiind de 245 milioane de euro.

Decizia privind atribuirea contractului urmează să fie spusă votului Bundestag-ului până la finalul acestui an.

“Heckler & Koch a depus astăzi (joi, n.red.) o contestație la adresa deciziei de atribuire a puștilor de asalt la Biroul Federal Pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență (BAAINBw)”, a anunțat purtătorul de cuvânt al companiei, Marco Seliger.

Potrivit surselor BILD, inspectorul general al Bundeswehr, generalul Eberhard Zorn, a informat experții din Ministerul Apărării că oferta Haenel a fost mai convingătoare deoarece costurile de întreținere pe durata de viață a puștilor sunt estimate să fie cu 51 de milioane de euro mai mici decât cele în cazul armelor propuse de Heckler & Koch. Ambii producători au îndeplinit standardele de calitate.

Haenel a oferit o versiune a modelului MK556 (calibru 5,56 mm). O versiune semiautomată a armei, CR223, este folosită de forțele de poliție din landul Saxonia, în timp ce Heckler & Koch a venit cu HK416 și HK443.

La licitație au participat mai multe companii, inclusiv SIG Sauer cu SIG MCX și Rheinmetall/Steyr cu RS556, dar ambele au renunțat în fazele incipiente. Potrivit Die Zeit, reprezentanții SIG au acuzat că testele au fost lipsite de imparțiale.  De altfel, în cursul licitației, în 2019, Heckler & Koch a criticat Ministerul Apărării pentru cerințele stricte, pledând pentru un calibru mai mare și plângându-se de lipsa de expertiză și neutralitate în cadrul procedurilor.

De asemenea, structura acționariatului firmei Haenel provoacă agitație: acționarul unic este Merkel Jagd- und Sportwaffen GmbH, care la rândul său aparține de grupul de stat EDIC (Emirates Defense Industries Company) din Abu Dhabi. La sfârșitul anului 2019, EDGE Group, controlat tot de autoritățile din Emirate, a absorbit EDIC, inclusiv Haenel.

De fapt, este încă complet neclar câte puști poate fabrica Haenel în Turingia – și cât de mult ajutor și sprijin este necesar din Orientul Mijlociu.

Totuși, Haenel a anunțat recent că „producția puștii de asalt pentru Bundeswehr se va desfășura în Germania în proporție de aproximativ 90%”.

Atât modelul câștigător oferit de Haenel (MK556), cât și arma HK416 propusă de Heckler & Koch, ambele derivate din AR15, au fost dezvoltate de de același inginer: Robert Hirt. Acesta a lucrat mai întâi pentru Heckler & Koch, iar ulterior și pentru Haenel. De altfel, pușca MK556 este considerată de unii drept o clonă a modelului HK416, potrivit BILD.

HK416 este pușca de asalt standard a forțelor norvegiene și a Corpului Pușcașilor Marini Americani (versiunea M27), a fost selectată să înlocuiască FAMAS în dotarea forțelor franceze, și este folosită de trupe speciale din întreaga lume, inclusiv Kommando Spezialkräfte (Germania), Delta Force și SEAL Team Six (SUA).

Autoritățile germane trebuie să răspundă la contestația depusă de H & K în termen de zece zile calendaristice, iar procedura deschide calea unei dispute juridice care ar putea bloca achiziția timp de mai mulți ani de zile.