ApărareImportant

Guvernul vrea să discute din nou proiectul de lege privind Statutul cadrelor militare

Foto: MApN Oficial

Guvernul vrea să discute din nou un proiect de lege privind Statutul cadrelor militare la una din ședințele lunii septembrie, după ce a ratat acest obiectiv în luna martie (cu estimare de trecere prin parlament în mai). Așa indică Planul de lucru al guvernului pentru restul anului, document aprobat recent de Palatul Victoria.

MApN nu este la prima încercare de a trece prin Executiv acest proiect, care la un moment dat, în 3 august 2022, s-a și aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern, când a fost retras și replanificat (teoretic). Anterior, dar și după acest moment a mai figurat în PALG, fiind amânat de la semestru la semestru.

În schimb, guvernul a modificat din nou Legea 80/1995 în luna martie prin OUG. Până acum, Legea 80 a fost modificată de 37 de ori.

”Pentru militarii în activitate este nevoie de o adaptare legislativă a statutului profesional. Armata este un jucător important în piața concurențială a muncii. Dincolo de satisfacția personală pe care o au militarii, știind că sunt parte a apărării naționale, dincolo de camaraderia dintre militari care se construiește în cazărmi și poligoane, este nevoie și de o regândire a statutului profesional și de o susținere adecvată pe care instituția apărării trebuie să o ofere celor care o deservesc”, declara recent generalul Gheorghiță Vlad, șeful SMAp.

În programul legislativ al guvernului pe 2024 scopurile enumerate ale noului Statut, inițiat de MApN, cu co-inițiatori MAI,SIE,SRI,SPP,STS sunt:

– îmbunătățirea cadrului normativ actual care guvernează exercitarea profesiei militare, printr-o structurare mai clară, menită să faciliteze interpretarea și aplicarea unitară a acestuia;
– adaptarea cadrului normativ la exigențele îndeplinirii misiunilor instituțiilor militare și a obiectivelor asumate în context internațional;
– crearea premiselor pentru reconfigurarea și aplicarea ulterioară a unui sistem integrat și eficient de management al resurselor umane, care să răspundă exigențelor îndeplinirii obiectivelor organizaționale;
– stabilirea cadrului juridic privind dezvoltarea carierei militare, centrată pe selecția pentru numire în funcții și participare la formele de pregătire, stagii în funcții, modalități de evaluare a performanței profesionale.

Până la sfârșitul lui 2024, MApN vrea să rezolve și alte restanțe legislative importante:

– Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare (în octombrie, ar fi trebuit aprobat în mai).
– Proiectul de lege privind Sistemul Național de Management Integrat al Situațiilor de Criză (în octombrie, ar fi trebuit aprobat în mai. A trecut de transparență în aprilie)
– Proiectul de lege a apărării naționale a României (în octombrie, ar fi trebuit aprobat în martie.A trecut de transparență în aprilie).

Rata de succes a MApN în promovarea legislației a fost de 44 la sută în primul semestru al lui 2024.