Energie

Grupul EDPR, al treilea cel mai mare producător de energie regenerabilă din România, a raportat un profit net în creștere cu 17% în 2020

Foto: Arhiva

Grupul european EDP Renewables (EDPR), lider global în sectorul energiei regenerabile și al treilea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din România, a realizat un un profit net de 556 de milioane de euro în 2020, cu 17% mai mult decât în anul precedent, potrivit unui comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

La sfârșitul anului 2020, compania gestiona un portofoliu de active operaționale cu o capacitate totală de 12,2 GW, din care 11,5 GW sunt consolidate integral și 669 MW sunt consolidate pe capital propriu (Spania, Portugalia, SUA și în offshore).

Pe parcursul anului trecut, EDPR a reușit să-și sporească capacitatea cu 1.580 MW, inclusiv prin achiziționarea diviziei de regenerabile de la Viesgo. În decembrie 2020, EDPR avea în construcție 2,4 GW capacitate de producție, din care 1.648 MW erau din energia eoliană pe uscat, alți 404 MW erau din energia solară fotovoltaică și 311 MW erau din proiecte offshore deținute prin capital propriu.

În această perioadă, EDPR a produs 28,5 TWh de energie electrică verde, evitând astfel emisia în atmosferă a 18 milioane de tone de CO₂. Electricitatea produsă a fost cu 5% mai mică decât anul precedent, în conformitate cu o capacitate medie instalată mai mică rezultată din executarea strategiei EDPR de optimizare a portofoliului prin vânzare.

EDPR a raportat venituri totale de 1.731 milioane de euro în 2020, în scădere cu 5% ca urmare a resurselor eoliene mai mici și a impactului negativ al diferențelor de curs valutar, care nu au fost compensate prin prețuri de vânzare mai mari. Alte venituri din exploatare s-au ridicat la 498 milioane de euro (comparativ cu 400 milioane de euro în 2019), performanța interanuală reflectând câștiguri de 443 milioane de euro aferente tranzacțiilor de vânzare încheiate la sfârșitul anului în SUA și Spania, împreună cu tranzacțiile offshore, și anume participațiile vândute în cadrul asocierii (joint-venture) offshore cu ENGIE, conform acordului semnat în ianuarie 2020.

La finalul anului trecut, datoria netă a companiei a totalizat 3.443 milioane de euro (+640 milioane de euro față de decembrie 2019), reflectând pe de o parte numerarul generat de active și, pe de altă parte, investițiile din perioada respectivă.

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este lider la nivel mondial în domeniul energiei regenerabile, ocupând locul trei în topul celor mai mari producători de energie eoliană din lume. Datorită sistemului de dezvoltare durabil, activelor de primă clasă și nivelului de productivitate care a propulsat-o în poziția de lider de piață, EDPR a trecut în ultimii ani printr-un proces de dezvoltare excepțional și este prezentă în acest moment pe 14 piețe internaționale (Belgia, Brazilia, Statele Unite, Canada, Columbia, Franța, Grecia, Italia, Mexic, Polonia, Portugalia, România, Spania, Marea Britanie).

EDPR a intrat pe piața românească în anul 2008, prin achiziționarea mai multor proiecte eoliene în diferite etape de dezvoltare. În 2010 EDPR a finalizat construcția primului său parc eolian din țară și în 2013 a început să funcționeze prima centrală de energie solară a EDPR în România. În total, în anul 2019, grupul avea o capacitate operațională de producție în țara noastră de 521 MW. În același an, instalațiile EDPR din România au produs 1,151 GWh de energie electrică verde.

Grupul EDPR, al cărui acționar principal este Energias de Portugal, S.A. („EDP“), se angajează să promoveze progresele sociale în ceea ce privește sustenabilitatea și integrarea, se mai precizează în comunicat.

Acest lucru este reflectat de includerea companiei în indicele Bloomberg Gender Equality și de faptul că a fost certificată ca Top Employer 2020 în Europa (Marea Britanie, Spania, Italia, Franța, România, Portugalia), ambele recunoscând politicile sale centrate pe angajați.