ApărareȘtiri

Germanii de la Hensoldt au dezvoltat un dispozitiv de bruiaj conceput să neutralizeze radarele rusești de apărare aeriană

Avioane de luptă Eurofighter (HENSOLDT AG/Stefan Petersen)

Producătorul german de senzori pentru industria militară Hensoldt a dezvoltat și testat un sistem de război electronic, denumit „Kalaetron Attack”, despre care compania spune că „blochează chiar și cele mai moderne radare [de apărare aeriană] rusești”, protejând avionul de sistemele antiaeriene, informează publicația Flight Global.

Potrivit unui comunicat dat publicității de compania germană, containerul de bruiaj electronic – care ar urma să echipeze aeronavele de luptă Eurofighter ale Forțelor Aeriene Germane – este rezultatul „combinării inteligenței artificiale, digitizării și tehnologiilor AESA”.

Kalaetron Attack și-a dovedit recent eficacitatea în teste extinse la sol, afirmă compania germană.

„Următorul pas de dezvoltare, planificat pentru vara anului 2022, este instalarea lui într-o aeronavă pentru a confirma, în teste de zbor realiste, rezultatele de laborator deja remarcabile”, se precizează în comunicat.

„Combinând cele mai moderne tehnologii, am reușit să optimizăm performanța interferenței într-o manieră țintită”, spune Celia Pelaz, șeful diviziei de dominare a spectrului Hensoldt.

„Acest lucru face ca Kalaetron Attack să fie scalabil în orice moment pentru implementarea ca sistem de autoprotecție sau cu rol de escortă și bruiaj de la distanță”, a adăugat Pelaz.

Containerul este fabricat parțial prin imprimare 3D, ceea ce permite comprimarea structurii componentelor electronice.

La începutul acestui an, Berlinul și-a anunțat intenția de a achiziționa un lot suplimentar de avioane de luptă Eurofighter, urmând să înlocuiască flota de aeronave de război electronic și recunoaștere Panavia Tornado a aviației germane,  folosite încă din 1979.

Compania Hensoldt este deja implicată în producția și dezvoltarea sistemului de autoprotecție al Eurofighter, ca parte a consorțiului EuroDASS.

De asemenea, Berlinul va cumpăra și avioane de luptă de generația a cincea F-35, fabricate de Lockheed Martin, într-un efort de a-și consolida capacitățile militare pe fondul agresiunii ruse asupra Ucrainei. Aeronavele de tip F-35 ar urma să fie certificate pentru utilizarea bombelor atomice de aviație B61, elementul principal al politicii NATO de descurajare nucleară.