ApărareȘtiri

Germania preia Președinția Consiliului UE când Europa se confruntă cu provocări fără precedent

Germania a preluat, pe data de 1 iulie, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, responsabilitate ce îi revine într-un moment în care Europa se confruntă cu provocări fără precedent, astfel că așteptările privind abilitățile de conducere și diplomatice ale Germaniei sunt mai mari ca niciodată, relatează Euractiv și France 24.

Pentru o perioada de șase luni, cancelarul Angela Merkel și cabinetul său vor avea sarcina dificilă de a conduce negocierile statelor membre cu privire la răspunsul european la criza coronavirusului, dar și să gestioneze discuțiile dificile cu Marea Britanie pe tema Brexit, cât și să încerce să aplaneze tensiunile din relațiile cu China și Statele Unite sau criza franco-turcă pe tema Libiei.

Cu toate acestea, cea mai dificilă sarcină pentru Berlin va fi găsirea unui acord cu privire la bugetul multianual al Uniunii Europene, în condițiile în care ieșirea Marii Britanii din UE a provocat o gaură în bugetul european de 10 miliarde de euro pe an, care trebuie acoperită pentru ca Europa să-și poată pună în aplicare politicile ambițioase, fie în domeniul inovației, al apărării și politicii externe ori al mediului.

Germania preia Președinția rotativă a Consiliului UE pentru prima dată după 2007.

Angela Merkel a vorbit luni, alături de președintele francez Emmanuel Macron la Castelul Meseberg, despre „provocările economice pe care nu le-am mai cunoscut de câteva decenii”.

Comisia Europeană prognozează o scădere economică de 7,75% pentru Uniunea Europeană în 2020, în timp ce Banca Centrală Europeană estimează chiar un declin de 8,7% pentru zona euro.

Evident, acest lucru se va traduce în milioane de persoane care își vor pierde locurile de muncă în Europa. Un raport, publicat marți de Organizația Internațională a Muncii, indică faptul că daunele economice ale pandemiei sunt deja mai grave decât se estima.

Firme mari din Europa, ca Renault, Sanofi sau Lufthansa, și-au anunțat deja planurile de disponibilizare a unei părții din angajați lor. Compania aeriană Air France se pregătește să anunțe vineri măsuri drastice, care ar putea afecta până la 8.000 de locuri de muncă. De asemenea, Airbus tocmai a anunțat că va tăia 15.000 de locuri de muncă în întreaga lume, inclusiv 5.000 în Franța, 5.100 în Germania și 900 în Spania.

În aceste condiții, președinția germană să pună în aplicare ambițiosul plan european de redresare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro. Angela Merkel va trebui să convingă statele membre să aprobe acest plan la următoarea reuniune a Consiliului European, programat pe 17-18 iulie.