Geoană: România, ca şi oricare alt aliat, va fi întrebată cum dorește să contribuie la consolidarea prezenței NATO în Irak
România, ca şi oricare alt aliat, va fi întrebată în mod direct cum dorește să contribuie la consolidarea prezenței NATO în Irak, în funcție de specializările necesare pentru această misiune, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, după ce miniștrii Apărării din țările aliate au convenit să consolideze prezența organizației de securitate în Irak.
“Ieri (18 februarie – n.r.), miniștrii apărării au aprobat, la propunerea comandanților noștri militari, această directivă de inițiere a noii etape de prezentă mai ambițioasă în Irak”, a declarat Mircea Geoană, într-un briefing pentru jurnaliştii români.
Mircea Geoană a explicat că “oferta este destul de diversă și fiecare țară, în funcție de disponibilități și în funcție de interesul politic, va putea să contribuie într-o matrice de contribuții care este în acest moment cunoscută de către militarii noștri la NATO și care va fi discutată și ofertată către aliații individuali în perioada următoare”.
În ceea ce privește planurile României pe această temă, secretarul general adjunct al NATO a precizat că nu are detalii cu privire la intențiile țării noastre, dar “în mod sigur, și România, ca şi oricare alt aliat, va fi întrebată în mod direct, în funcţie de un job description, în funcție de anumite specializări”.
“Ştiu că vrem să avem şi specialiști civili, nu doar militari, pentru a putea fi siguri că dăm, şi pe partea de control politic, pe partea de relație cu cetățenii relaţie inclusiv cu cetăţenii, acel tip de consiliere, training şi educaţie de care au nevoie”, a adăugat oficialul.
Geoană a precizat că experții pe care NATO îi trimite în operațiunile alianței în Afganistan și Irak sunt “atât civili, cât și militari”. Oficialul a adăugat că rolul operațiunilor NATO este acela de a “încearca să pregătească instituțiile de securitate națională din țările cu care lucrează”.
“Irak rămâne o zonă foarte importantă şi trebuie să rămânem vigilenţi şi să ajutăm instituţiile irakiene să devină mai puternice şi mai capabile să lupte împotriva riscurilor de terorism şi în general a elementelor mai complicate din acea regiune”, a completat secretarul general adjunct al NATO.
Miniștrii Apărării din țările NATO au decis joi să sporească numărul militarilor dislocați în Irak, de la 500 la 4.000. Scopul misiunii NATO de instruire, consiliere și asistență în Irak este acela de a sprijini forțele irakiene de securitate în lupta împotriva terorismului și în special să prevină refacerea rețelei teroriste Stat Islamic.
În acest moment, România este prezentă acolo cu un detașament constituit din 13 militari români.