ApărareImportant

Generalul Ștefan Dănilă: Așteptările României pentru summit-ul NATO au fost unidrecționale

Generalul (r) de aviație Ștefan Dănilă, fost șef al SMG (Foto: Facebook)

Așteptările României pent summit-ul NATO din 9-11 iulie s-au concentrat pe o singură direcție, funcția de secretar general al Alianței, rezultatul final fiind ”un dezastru” din această perspectivă, pentru că România a fost ultima țară care a blocat alegerea noului titulat, deci Mark Rutte ”probabil că nu va fi cel mai apropiat prieten al României”, a spus generalul (r) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei.

”Nu vreau să fiu înțeles greșit. România poate și ar trebui să vizeze funcții importante la nivel NATO sau UE, inclusiv cea de Secretar General al NATO. Dar pentru aceasta este necesar să se acționeze oportun și inteligent, nu distructiv-oportunist.Eligibilitatea pentru astfel de funcții presupune implicarea diplomației și negocieri pragmatice, costuri, dar și calități evidente ale persoanei vizate.”, a scris generalul Dănilă pe blogul personal.

Paradoxal, crede generalul, Iohannis ar fi fost unul ”dintre cei mai buni candidați” pe care i-ar fi putut propune România:”Vorbește fluent trei limbi străine, este înalt, are prestanță și aroganță (posibil asta să nu fie contabilizată chiar la calități), știe să asculte, vorbește puțin și apăsat. Totuși, momentul și modul în care și-a făcut cunoscută aspirația nu au fost potrivite”.

  • Care sunt așteptările României de la acest summit?

”Probabil că România va fi menționată la unul dintre punctele care evidențiază sprijinul statelor membre pentru Ucraina, în mod deosebit cu sistemul Patriot pe care urmează să îl doneze. În compensație, este posibil să se menționeze o creștere a prezenței militare străine în România”, a spus generalul Dănilă.

În acest context, el a remarcat că este greu de înțeles ”lipsa de reacție” a comandamentelor militare ale NATO, cele care răspund de operaționalizarea și conducerea unor eventuale operații în situația unei agresiuni armate a Federației Ruse.

”CCAir, JFC Napoli și SHAPE, respectiv, Comandantul Componentei Aeriene, Comandantul JFC Napoli și SACEUR ar fi trebuit să reacționeze la diminuarea capacității de apărare aeriană a României prin donarea unui sistem Patriot. Lipsa oricărei reacții ar putea fi interpretată ca o problemă rezolvată la nivel aliat prin dislocarea unor alte sisteme, dar nu avem nicio informație publică, în contextul în care pe primul plan este descurajarea”, crede generalul.

  • ”I have a dream” despre întâlnirea de la Washington

Fostul șef al SMG și-a enumerat propriile așteptări despre summit-ul NATO:

• ”Să știu că în Planul pentru industria de apărare (producția de război) a statelor membre NATO suntem menționați ca partener în cel puțin 4-5 sisteme importante de arme, vitale pentru majoritatea statelor membre.

• Aș vrea să știu că grupuri industriale mari vor dezvolta capacități de producție și mentenanță în România, pentru a schimba cursul producției industriale de la licențe sovietice la licențe occidentale.

• Mi-ar plăcea să știu în ce mari proiecte din programul DIANA este implicată cercetarea românească, inclusiv prin intermediul unor mari structuri multinaționale în România pentru stimularea menținerii în țară a absolvenților de studii superioare.

• Aș vrea să văd o forță multinațională navală ambarcată pe navele românești, capabilă să asigure o prezență aliată permanentă în Marea Neagră, cu respectarea Convenției de la Montreux.

• Mi-ar fi plăcut să știu că i s-a identificat utilitatea operațională Comandamentului Multinațional de la Sibiu, dincolo de mesajul politic. O bază permanentă sau o implicare aliată în realizarea unei structuri de forțe credibile și sustenabile a României și Republicii Moldova, cu recomandări ferme pentru refacerea infrastructurii și realizarea unor baze militare moderne, compatibile cu standardele NSIP, cu implicarea statelor care și-au asumat rolul de națiuni-cadru ale VJTF.

• Aș vrea să aflu că s-a luat decizia dislocării a minim trei sisteme Patriot sau echivalente ale acestora pentru realizarea unui scut aerian, cel puțin până la operaționalizarea celor achiziționate de România. Prezența sporită de trupe la Cincu, nu îmi crește sentimentul de securitate”.

”Relevanța practică a reuniunii de la Washington în relațiile internaționale nu va fi la fel de mare ca a ultimelor reuniuni BRICS, care polarizează oponenții SUA în jurul Chinei, la nivel global, dar pentru noi, ca stat membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, summitul va avea repercusiuni semnificative, dar nu deosebit de favorabile.”, a conchis generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei.