FOTO/VIDEO Armata Română participă cu sisteme antiaeriene Gepard la exercițiul „TUMAK-21” în Polonia
Militari și sisteme antiaeriene Gepard din Batalionul 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea”, din Murfatlar (porecliți „Gheparzii de Fier”) au participat pe data de 18 noiembrie la exercițiul cu trageri reale „TUMAK-21” din Polonia, a anunțat MApN.
La exercițiul multinațional au mai participat militari din țara gazdă, Polonia, dar și din SUA, Marea Britanie și Croația.
Misiunea artileriștilor antiaerieni români a fost acela de a securiza spațiul aerian, atât pe timpul deplasării trupelor, cât și pe timpul executării misiunilor de foc ale aliaților NATO.
Ministrul apărării din Polonia, Mariusz Błaszczak, și omologul său din Marea Britanie, Ben Wallace, au vizitat zona de instruire Bemowo, Polonia, unde s-a desfășurat exercițiul.
#NATO #Partnerships 🤝@MON_GOV_PL @mblaszczak and @DefenceHQ Secretary of State for #Defence, Ben Wallace, saw @NATO #interoperability and multinational training firsthand today.
The two leaders were treated to a #TUMAK21 kickoff with a bang! 💥#StrongerTogether pic.twitter.com/lmTqfXfc9Y
— NATO eFP BG Poland (@BG_Poland_eFP) November 18, 2021
Aproximativ o sută de militari din cadrul Batalionului 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea” sunt prezenți în Polonia, începând de luna trecută, cu misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate a NATO.
Detașamentul românesc de Apărare Antiaeriană este echipat cu complexe mobile antiaeriene „Gepard”, unul dintre cele mai eficiente arme de apărare antiaeriană din Armata României.
Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată și timp foarte scurt de reacție, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva ţintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cu o viteză de până la 475 m/s, căt şi a ţintelor terestre.
Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, dispune de radar de cercetare şi însoţire şi nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri.
În pofida greutății relativ ridicate, capacitatea de deplasare a sistemului este de 60 km/h şi autonomia de peste 500 km.
De asemenea, complexul antiaerian are în compunere o serie de instalaţii specializate, precum cele de vedere pe timp de noapte, hidraulică de scufundare, protecţie nucleară, bacterilogică şi chimică sau de fumizare, putând fi folosit în luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea, nefiind afectat de bruiajul radioelectronic.