ApărareȘtiri

FOTO: Poligoanele de instrucție Babdag și Smârdan, modernizate de firma românească BlueSpace Technology

BlueSpace Technology anunță că a finalizat lucrările de modernizare a poligoanelor de instrucție Babdag și Smârdan, care au fost dotate cu un număr mare de echipamente de ultimă generație care permit rularea unor scenarii de antrenament variate și dinamice.

Lucrările de modernizare au fost realizat în baza unui contract, cu o valoare  cumulată de 25,4 milioane lei (fără TVA), câștigat de asocierea Bluespace Technology SRL și CN ROMARM SA în martie 2020.

Centrul de instruire de la Smârdan este la momentul de față cel mai important poligon din țară, din punctul de vedere al dotărilor și volumului de echipamente moderne, au indicat reprezentanții companiei.

Fiecare poligon dispune de câteva sute de ținte, astfel că se pot realiza multiple scenarii tactice care să ruleze în același timp, lucru ce permite instruirea unui număr sporit de militari români și aliați, comparativ cu poligoanele mai vechi.

Reprezentanții BlueSpace Technology au explicat că poligoanele sunt echipate cu ținte fixe și mobile de infanterie, cu calea de rulare de 100 m; ținte vehiculare fixe și mobile, cu calea de rulare de 200 m, astfel că se pot simula o varietate de forțe și vehicule blindate, inclusiv tancuri. De asemenea, poligoanele includ amplasamente cu protecție balistică din beton armat pentru toate țintele. Viteza de deplasare a țintelor mobile este de până la 30km/h.

Toate tipurile de ținte, mobile și fixe, funcționează într-un sistem integrat de control al poligonului (RCS) care este cu administrat de program de gestionare a poligonului (Range Control Software – Training Area Control Facility sau RCS-TACF).

Mai mult, sistemul permite evaluarea performanțelor în timp real, întrucât țintele detectează loviturile și transmit datele în mod automat. Echipamentele pot fi controlate de la distanță prin semnal radio, pe baza IP.

Poligoanele de la Smârdan (tip 3) si de la Babadag (tip 2) au fost omologate și recepționate de Ministerul Apărării după parcurgerea unui program de testare si evaluare de acceptanță aprobat de beneficiar.

Echipamentele și sistemele furnizate în cadrul acestor proiecte sunt fabricate în Germania de Theissen Training System GmbH, unul dintre cei mai importanți producători de produse pentru poligoane.

Pe lângă soluții de modernizare poligoane de antrenament, compania BlueSpace are în portofoliu echipamente TEMPEST și servicii conexe, soluții de ecranare electromagnetică, soluții de ecranare containere și clădiri, echipamente de radio și comunicații, sisteme de supraveghere, detecție și alarmare, soluții de securitate integrată, sisteme de control.

Imagini de la lucrările de modernizare a poligoanelor Smârdan și Babdag (FOTO: BlueSpace Technology)

Imagine reprezentativa a unui poligon realizat in Germania de Theissen Training System GmbH.