ApărareȘtiri

Fost oficial britanic, despre criza din Afganistan: Țările autocratice vor pretinde că democrațiile suferă de un deficit de atenție

Retragerea precipitată a Statelor Unite din Afganistan permite regimurilor autocratice să pretindă că democrațiile suferă de un deficit de atenție în ceea ce privește politica externă, deoarece la fiecare câțiva ani sunt noi alegeri și apar noi lideri, afirmă Rory Stewart, fost ministru britanic pentru dezvoltare internațională.

Mai mult, potrivit fostului oficial britanic, criza afgană va permite țărilor autocratice – în frunte cu Rusia, China și Iranul – să încerce să se distingă de democrațiile occidentale, prezentându-se ca aliați mai îngăduitori și de nădejde pe termen lung.

Rory Stewart a mai afirmat că în perioada Războiului Rece, Statele Unite a reușit să izoleze, întrucâtva, politica externă de dezbaterile electorale interne, reușind să mențină o politică externă stabilă și coerentă de-a lungul mai multor decenii.

Însă, această coerență a dispărut în ultimii ani, în special în timpul președinției lui Donald Trump, iar actualul lider de la Casa Albă a expus fragilitatea întregului sistem într-un mod brutal, a subliniat fostul oficial britanic.

Rory Stewart a mai afirmat că, de-a lungul istoriei, multe țări și-au dezamăgit sau chiar abandonat aliații, însă retragerea SUA din Afganistan este “probabil cea mai gravă trădare” după perioada celui de-al Doilea Război Mondial.