IT&CȘtiri

Forțele Aeriene Române au primit de la NATO un sistem de comunicații vocale dezvoltat de Thales

Întrevedere intre reprezentanții agenției NCI si cei ai Forțelor Aeriene Române (NCI Agency)

Direcția de comandă și control pentru apărarea aeriană și antirachetă (AMDC2) a Agenției NATO pentru Comunicații și Informatică (NCI Agency) a livrat Forțele Aeriene Române un nou sistem de comunicații vocale (VCS) dezvoltat de un consorțiu format din Thales Norvegia și CS Group.

Această nouă capacitate va consolida capacitatea României de a participa la misiunile și operațiunile naționale și NATO de poliția aeriană, se arată în comunicatul dat publicității de agenția NATO.

Noul sistem, pentru convorbiri telefonice și legături radio sol-aer-sol, le permite operatorilor să utilizeze aceeași stație de lucru că comunice cu aeronavele prin aparate radio conectate la sistem, iar simultan pot trimite sau primi apeluri telefonice securizate sau nesecurizate.

“VCS va îmbunătăți foarte mult capacitățile României în sprijinul misiunilor naționale și NATO de poliție aeriană. Proiectul a fost livrat într-un spirit excelent de cooperare între toate echipele cu scopul livrării unui produs de calitate integrat în infrastructura de comunicații a României”, a declarat Naziha Degroote, manager pentru Comandă și control aeriană (AirC2) în cadrul agenției NATO.

“Operaționalizarea VCS a sporit capacitatea comună de conștientizare situațională și capacitatea de comandă și control NATO în această regiune, îmbunătățind capacitatea comandantului suprem aliat al Europei (SACEUR) de a executa poliția aeriană coordonată de NATO”, a declarat Michael Stoltz, directorul Direcției de comandă și control pentru apărarea aeriană și antirachetă din cadrul agenției.

Sistemul este operațional în acest moment în cinci țări membre NATO: Bulgaria, Islanda, Letonia, Lituania și România. De asemenea, până la finalul anului curent urmează ca acest tip de echipament să fie livrat și Estoniei.