Știri

Forțele Aeriene Regale Britanice au început pregătirile pentru dislocarea în România

Avioane britanice Eurofighter Typhoon (RAF)

Unitățile logistice din cadrul Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au început pregătirile pentru dislocarea în România a unui detașament de avioane Eurofighter Typhoon pentru misiuni de poliție aeriană, se arată într-un comunicat al aviației britanice.

Misiunea NATO a Forțelor Aeriene Regale Britanice în România, cunoscută și sub numele Operațiunea Biloxi, este prima operațiune majoră pentru noua Forță de suport a RAF. Aceasta reunește majoritatea capacităților și abilităților necesare pentru susținerea operațiunilor și exercițiilor aeriene moderne, inclusiv inginerie specializată, logistică, comunicații militare avansate, servicii medicale tactice și o echipă de salvare montană.

Un detașament ce va cuprinde personal de inginerie și logistică al RAF Support Force se va deplasa la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Detașamentul va fi responsabil pentru mutarea echipamentului militar al RAF peste granițele internaționale pentru a înființa și apoi a susține operațiunea.

Personalul RAF a pregătit toate echipamentele necesare pentru această misiune, inclusiv vehiculele specializate pentru aerodrom.

Avioanele britanice Eurofighter Typhoon înlocuiesc aeronavele spaniole de același timp care au executat misiuni de poliție aeriană în spațiul aerian al României în perioada februarie-martie.

Detașamentul spaniol dislocat la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comanda NATO, a efectuat peste 200 de misiuni în timpul celor două luni de prezență în România.

Misiunile de Poliția aeriană îmbunătățită a NATO fac parte din Măsurile de asigurare ale Alianței, introduse în 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia.

Este pentru a trei oară după 2017 când un detașament al forțelor militare britanice va fi dislocat în România, în cadrul Măsurilor de Asigurare ale NATO în Sud.

Cel mai recent, un detașament de aproximativ 150 de militari cu patru aeronave Eurofighter Typhoon din Marea Britanie au efectuat misiuni de poliție aeriană în România în perioada mai 2018-august 2018.