ApărareȘtiri

Focuri de avertisment trase de forțele ruse după ce o navă britanică ar fi pătruns în apele teritoriale rusești din Marea Neagră

Distrugătorul britanic HMS Defender (Royal Navy)

O navă de patrulare și un avion de atac Suhoi Su-24 ale Rusiei au tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic care ar fi pătruns în apele teritoriale rusești din Marea Neagră, au a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenția de știri TASS. Londra a dezmințit prompt acuzațiile în acest sens, precizând că vasul de război britanic navighează de-a lungul unui coridor maritim recunoscut în plan internațional.

Potrivit autorităților ruse, distrugătorul britanic HMS Defender ar fi pătruns trei kilometri în apele teritoriale rusești din zona capului Fiolent, în sud-vestul peninsulei Crimeea.

Vasul de război HMS Defender a părăsit apele rusești după ce o navă de patrulare a Serviciului Federal de Securitate a tras focuri de avertisment, iar un avion de atac Suhoi Su-24 al Flotei Ruse a Mării Negre a lansat bombe de avertizare în calea distrugătorului britanic, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova.

De asemenea, atașatul militar de la Ambasada Marii Britanii din Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Apărării în legătură cu incidentul din Marea Neagră.

Ministerul Apărării de la Londra a dezmințit prompt informațiile publicate de omologii săi ruși, precizând că nava britanică se afla pe un coridor de separare a traficului maritim recunoscut internațional.

„Nu a fost tras niciun foc de avertisment spre HMS Defender. Nava Marinei Regale efectuează o trecere inocentă prin apele teritoriale ucrainene în conformitate cu dreptul internațional”, se afirmă într-un mesaj postat pe Twitter de Ministerul Apărării de la Londra. Distrugătorul britanic navighează în acest moment de la Odessa, Ucraina, spre Georgia.

Marea Britanie, la fel ca majoritatea țărilor din lume, nu recunoaște suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea și a apelor din jurul acesteia, considerând că regiunea a fost anexată ilegal de Moscova în 2014.

Distrugătorul britanic HMS Defender, din clasa Type 45, și fregata olandeză HNLMS Evertsen, clasa De Zeven Provinciën, au sosit la mijlocul lunii în apele Mării Negre, fiind detașate din grupul naval al portavionului britanic HMS Queen Elizabeth, care acționează în Marea Mediterană.

Incidentul de miercuri survine după ce Rusia s-a lăudat luna trecută că în toamna anului trecut ar fi „alungat” un alt distrugător britanic din apele teritoriale rusești din apropierea regiunii ocupate Crimeea. Ministerul Apărării de la Londra a calificat drept „categoric neadevărate” afirmațiile în acest sens.

HMS Defender (D36), în serviciu activ din 2013, este unul dintre cele șase distrugătoare britanice din clasa Type 45, specializate în apărarea antiaeriană și lupta antisubmarin, dar care sunt echipate și pentru contracararea forțelor inamice de suprafață și pot lansa rachete de croazieră împotriva țintelor terestre. Printre altele, distrugătorul Defender este dotat cu rachete antinavă RGM-84 Harpoon și sistemul antiaerian Sea Viper cu 48 de celule, având la bază rachetele Aster 15/30 de la MBDA, și un radar multifuncțional care permite monitorizarea și interceptarea simultană a mai multor ținte aeriene.