Exporturile de armament ale Franței s-au ridicat la 8,3 miliarde de euro în 2019. Ungaria, printre principalii clienți
Peste 40% din comenzile de armament primite de Franța în anul 2019 au venit din partea unor țări europene, cum ar fi Belgia, Spania și Ungaria, însă valoarea totală a exporturilor franceze de armament a fost cu aproape 9% mai mică decât în 2018, potrivit unui raport publicat de Ministerul Apărării de la Paris.
Trei țări europene (Belgia, Spania și Ungaria) s-au numărat printre cei mai importanți cinci clienți ai industriei de armament din Franța în 2019. Alți clienți importanți au fost Australia și Emiratele Arabe Unite.
Ungaria, care a achiziționat 16 elicoptere H225 și 20 aparate H145M, în valoare de 631 de milioane de euro, a fost al treilea cel mai important client al industriei militare franceze în 2019.
Valoarea totală a comenzilor de armament primite de Franța s-a ridicat la 8,3 de miliarde de euro, dintre care 3,47 de miliarde de euro din țări membre ale Uniunii Europene, potrivit raportului Ministerului Apărării către Parlament privind exporturile de armament, prezentat pe 1 iunie.
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a amintit și de acordul încheiat cu Germania privind exportul de echipamente de apărare, spunând că reprezintă un pas major înainte în privința cooperării între cele două țări, și a reiterat dorința Franței de a sprijini dezvoltarea sectorului european al apărării.
“Acordul încheiat în octombrie 2019 cu Germania privind exportul de echipamente de apărare este, de asemenea, un mare pas înainte privind susținerea programelor de cooperare și schimbul de componente între producătorii noștri”, a afirmat Parly.
Valoarea comenzilor primite de industria franceză de armament în 2019 este cu aproape 9% mai mică decât în 2018, când exporturile s-au ridicat la 9,1 miliarde de euro.
În ultimii zece ani, Franța a exportat armament în valoare de 86,7 miliarde de euro, fiind unul dintre cei mai mari jucători pe piața mondială a armamentului.
Ministrul francez a menționat și faptul că pandemia de coronavirus va avea probabil un efect major asupra industriei franceze de apărare în anii următori.
“Pandemia prin care trecem exacerbează provocările existente și trebuie să prevenim ca șocul economic prin care trece lumea să ne afecteze prea mult baza industrială și tehnologică din domeniul apărării. Este vorba despre suveranitatea noastră. Dar trebuie să fim lucizi: această criză ne va afecta industriile și va testa bugetele publice. Partenerii noștri străini vor fi și mai pretențioși, chiar mai atenți la randamentul industrial al investițiilor lor în apărare: concurența va fi aprig”, a explicat Parly.