ApărareȘtiri

FOTO. Exercițiu româno-american de salvare a pilotului unui avion F-16 Fighting Falcon prăbușit în spatele liniilor inamice

HH-60G Pave Hawk (USAF)

Militari români și americani au participat, pe 4 martie, în zona Cincu, județul Brașov, la un exercițiu care a simulat o operațiune de salvare a pilotului unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon prăbușit în spatele liniilor inamice, informează biroul de relații publice al Escadrilei 31 Vânătoare a Forțelor Aeriene ale SUA și publicația Air Force Times.

În cadrul exercițiului, intitulat Operation Porcupine, au fost utilizate și o serie de aeronave din cadrul Escadrilei 31 Vânătoare – printre care avioane F-16, elicoptere HH-60G Pave Hawk și drone MQ-9 Reaper.

În cadrul exercițiului, militarii români și americani au lucrat împreună pentru a salva pilotul, care a aplicat tactici de supraviețuire, camuflare, rezistență și evadare (SERE) pentru a evita trupele inamice

“Operațiunea Porcupine este un exercițiu comun care se desfășoară în România în acest an, implicând [aeronave] americane F-16, HH-60 și MQ9, precum și [specialiști în controlul terminal al misiunilor de sprijin aerian apropiat] JTAC din SUA și România”, a declarat lt. Richard Bush, pilot în cadrul escadronului 56 de salvare al Forțelor Aeriene ale SUA.

Bush a explicat că scenariul fictiv al exercițiului este următorul: “un pilot F-16 izolat care a trebuit să se catapulteze din avion”.

“Scopul nostru final este să-l salvăm pe acel pilot înainte de a fi capturat de forțele inamice. Importanța acestui exercițiu constă în faptul că oferă o oportunitate mai multor [avioane militare] de a lucra împreună într-un mediu realist și comun”, a completat locotenentul.

Echipele de salvare din cadrul escadroanelor 56 și 57 au intervenit în decurs de o oră de la producerea incidentului, un elicopter HH-60G Pave Hawk aterizând cât mai aproape de pilot. Paramedici din cadrul Escadronului 57 Salvare l-au găsit și transportat pe pilot la elicopter și i-au acordat primul ajutor.

Escadronul 510 Vânătoare al USAF a asigurat suportul aerian în timpul exercițiului.

“Au apărut, desigur, unele lucruri pe care a trebuit să le gestionăm din mers, dar, în general, aș numi-o un succes și anul viitor îmi imaginez că va fi la fel”, a afirmat Bush la finalul operațiunii.

Exercițiile comune precum Operation Porcupine asigură pregătirea pentru luptă a Escadrilei 31 Vânătoare și demonstrează unele dintre capacitățile unice ale acestei unități.

Căpitanul de aviație Austin Huff, pilot în cadrul escadronului 510 de vânătoare al USAF, primește îngrijiri pentru rănile simulate în timpul exercițiului Operation Porcupine din România, 4 martie 2021. (USAF)

Avion de luptă F-16 (USAF)